Εισαγγελέας στην Τουρκία κατήγγειλε την Πέμπτη ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει λάβει διαστάσεις πολιτικής κρίσης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς, η αστυνομία παρακώλυσε τη διαδικασία αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.

Ads

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της κρατικής ιεραρχίας στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», υπογράμμισε ο Ακάς.

Ο εισαγγελέας σημείωσε επίσης στη δήλωσή του ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα την Τετάρτη, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.

Ads

«Σήμερα ανακάλυψα ότι μου αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ερευνώ την υπόθεση χωρίς να μου παρουσιαστεί κανένας λόγος», επεσήμανε. «Όλοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η δυνατότητά μου να διεξαγάγω μια έρευνα ως δημόσιος κατήγορος παρακωλύθηκε».

Το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί,  δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Μολονότι ο Ακάς δεν αναφέρθηκε σε κανέναν ονομαστικά, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη αναμένεται να κλιμακώσουν την ολοένα αυξανόμενη οργή για την υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε την 17η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων των γιων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank (Λαϊκής Τράπεζας).