Εικοσιεννέα αστυνομικοί διευθυντές απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ως απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης για την υπόθεση διαφθοράς στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της οποίας συνελήφθησαν την Τρίτη 50 άτομα. Ανάμεσα τους οι γιοι τριών υπουργών, διευθυντές τραπεζών, ο πλουσιότερος εργολάβος της χώρας και ένας τοπικός κομματάρχης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Του ανταποκριτή μας Νιαζί Νταλιαντζή

Ads

Ο Γενικός Εισαγγελέας Zekeriya Oz απομακρύνθηκε και δύο νέοι εισαγγελείς έφτασαν από την Άγκυρα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, που αφορά από δωροδοκία των τοπικών αρχών για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη παράνομη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς έως την πώληση αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη καθώς και λαθρεμπόριο χρυσού.

Ενώ ο Ερντογάν κατηγόρησε την έρευνα σαν μια «βρόμικη επιχείρηση», τα βίντεο δείχνουν την αστυνομία να βρίσκει συνολικά 4,5 εκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στο σπίτι του Σουλεϊμάν Ασλάν, γενικού διευθυντή της Halk Bank, ο οποίος είναι επίσης υπό κράτηση. Ένα μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις τράπεζες. Ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά βρέθηκαν στη κρεβατοκάμαρα του γιου του υπουργού Εσωτερικών Baris Guler, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αστυνομικοί διευθυντές, μερικοί από τους οποίους κατείχαν θέσεις-κλειδιά στην αντιτρομοκρατική, την υπηρεσία δίωξης οικονομικών εγκλημάτων και ναρκωτικών καθώς και τις υπηρεσίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, απομακρύνθηκαν με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Η κυβέρνηση είναι οργισμένη με την αστυνομία επειδή δεν ενημέρωσε τους υπουργούς για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο.

Ads

«Υπάρχουν άνθρωποι στο εξωτερικό και πράκτορες τους στη χώρα που σχεδιάζουν να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξη της Τουρκίας», δήλωσε ο Ερντογάν, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ουρμπάν.

«Αυτή ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε με τα επεισόδια στην πλατεία Gezi», δήλωσε ο Ερντογάν. «Και τώρα κλιμακώνεται. . Αν μια έρευνα συνεχίζεται για 14 μήνες χωρίς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους, αυτό είναι πολιτική μηχανορραφία και όχι πάταξη της διαφθοράς ..Πρόκειται για μια συμμορία μέσα στο κράτος, έχουν γίνει κράτος εν κράτει . Θα τους ανακαλύψουμε όποιοι κι αν είναι», πρόσθεσε .

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι οι ανακατατάξεις στην αστυνομία θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλες πόλεις πέρα από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, αρνήθηκε ότι πρόκειται για αντιπαράθεση με το κίνημα Fethullah Gulen.

«Η κοινότητα (Gulen κίνημα)είναι καθαρή. Και έχουμε εκφράσει την εκτίμησή μας για τις υπηρεσίες της πολλές φορές. Εγώ προσωπικά έχω εκφράσει επανειλημμένα την αγάπη μου για τον επικεφαλής του κινήματος», πρόσθεσε ο Αρίντς, αναφερόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενό σύμμαχο του Ερντογάν και ηγέτη του διεθνούς ισλαμικού κινήματος «Χιζμέτ».

«Πιάσαμε τους κλέφτες»

Εν τω μεταξύ, ομάδες ατόμων συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας «Πιάσαμε τους κλέφτες». Η αστυνομία πήρε μέτρα, αλλά δεν παρεμβαίνει.

Στην Άγκυρα εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο ζητώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. «Είστε στη λάθος πλευρά, ελάτε μαζί μας», φώναζαν διαδηλώτριες στα ΜΑΤ..

Τα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στα σπίτια των υπόπτων πιθανότατα θα βλάψουν την όποια αξιοπιστία απομένει στην κυβέρνηση Ερντογάν.