Την ώρα που οι φιλοευρωπαϊστές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης μετά την απόφασή για διακοπή των συνομιλιών για οικονομική σύνδεση με την ΕΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σφραγίζει τη «στροφή» προς τη Μόσχα υπογράφοντας συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 15 δισεκατομμυρίων, μέσω αγοράς ουκρανικών ομολόγων.

Ads

 
Μεταξύ άλλων στη συμφωνία προβλέπεται και η μείωση στο ένα τρίτο της τιμής του φυσικού αερίου που πουλάει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ειδικότερα μετά τη συμφωνία του ρωσικού κολοσσού Gazprom και της ουκρανικής πετρελαϊκής εταιρείας Naftogaz η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται από 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα σε 268,5 δολάρια. Η νέα τιμή θα ισχύσει άμεσα από το 2014.
 
Αναλυτές κάνουν λόγο για συμφωνία που «ανακουφίζει» την ουκρανική οικονομία, ενώ η αντιπολίτευση μιλάει για «ξεπούλημα» και παράδοση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στο Κρεμλίνο.
 
Τη συμφωνία υπέγραψαν στη Μόσχα ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Κάναμε όλη αυτή τη δουλειά ώστε να βάλουμε την ουκρανική οικονομία και το εμπορικό ισοζύγιο πίσω σε δυναμική τροχιά. Κι αυτό υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση μας με τη Ρωσία», τόνισε, σύμφωνα με το euronews, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά τη συνάντηση.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μέρος των αποθεματικών της σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε ο Πούτιν και σημείωσε πως η αγορά ομολόγων «δεν συνδέεται με καμία προϋπόθεση, ούτε με την αύξηση, ούτε με τη μείωση, ούτε με το πάγωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, των συντάξεων ή των δαπανών» υπαινισσόμενος τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο.
 
Τα 15 δις αναμένεται να επενδυθούν εντός του 2013 και του 2014. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης των δύο χωρών δεν τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. «Θα ήθελα να καθησυχάσω όλον τον κόσμο ότι δεν συζητήσαμε σήμερα την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση», σημείωσε με νόημα. Ωστόσο υπογράφηκε συμφωνία για άρση των «εμπορικών περιορισμών» για φέτος και για το 2014.