Την εκτίμηση ότι έως τη Δευτέρα με την τρόικα θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας, μετέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών. Πάντως η τρόικα θα επισκεφτεί και αύριο και το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Στο μεταξύ, προειδοποίηση ότι αν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν ολοκληρωθεί με συμφωνία τότε η επόμενη δόση δεν θα είναι διαθέσιμη για τους επόμενους τρεις μήνες απηύθυνε σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης. Πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν το θέμα «αστείο» και υποστηρίζουν ότι  το ζήτημα έκλεισε από χθες μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Ads

 
Προειδοποίηση ότι εάν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν ολοκληρωθεί με συμφωνία, τότε η επόμενη δόση προς τη χώρας μας δεν θα είναι διαθέσιμη για τους ερχόμενους τρεις μήνες απηύθυνε αξιωματούχος της ευρωζώνης σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.
 
«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω κάποια εκταμίευση προς την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες» δήλωσε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει.
 
Πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτήρισε «αστείο» το όλο θέμα επισημαίνοντας ότι αυτό έχει κλείσει από χθες με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ.
 
Νωρίτερα, στο ίδιο πρακτορείο, Έλληνας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών μετέφερε την εκτίμηση ότι έως τη Δευτέρα με την τρόικα θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας.
 
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
 
«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε η ίδια πηγή. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε.
 
Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί.
 
Νέα σύσκεψη τρόικας – Στουρνάρα
 
Σήμερα η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό.

Επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθεί η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επιπλέον, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013.

Ads

Παράλληλα, στο τραπέζι παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-1,54% ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ).

Στο πεδίο της φορολογίας φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «Δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.