Τις πληροφορίες περί προθεσμίας τριών ημερών στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, διέψευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ. «Το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα πρέπει οι συζητήσει στην Αθήνα να ολοκληρωθούν νωρίτερα» σημείωσε πάντως, ο Ο’ Κόνορ. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι η τρόικα έθεσε διορία τριών ημερών στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει στους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Σαν σε επανάληψη δημοσίευμα και διάψευση έρχονται λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 8ης Ιουλίου όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. 

Ads

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο΄Κόνορ, «το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα».
 
«Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του Reuters.
 
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πάγια θέση της Κομισιόν είναι να μην σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά σε υποδόσεις Ο’ Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους 6 μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί. «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ’ αυτό το θέμα» σημείωσε ο εκπρόσωπος.
 
Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο’ Κόνορ, το ζητούμενο είναι το Eurogroup να μπορέσει να λάβει αποφάσεις και να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα.

Reuters: Τελεσίγραφο τριών ημερών στην Αθήνα

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το Reuters ανέφερε νωρίτερα πως η Ελλάδα έχει διορία τριών ημερών προκειμένου να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει το μνημόνιο και να λάβει την επόμενη δόση της βοήθειας.

Ads

Οι δηλώσεις αυτές από τη μία πλευρά αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, από την άλλη πλευρά όμως λειτουργούν ως πίεση στην Αθήνα ώστε να επιταχύνει τις αλλαγές που ζητά η τρόικα, τονίζει το πρακτορείο.
 
Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες υγείας.
 
«Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή» σημείωσε η δεύτερη πηγή. «Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος. «Κινούμαστε γρήγορα για να κλείσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα θέματα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» πρόσθεσε.
 
Προκειμένου να πιέσει την Αθήνα να παρουσιάσει αποτελέσματα, η τρόικα ενδεχομένως να αρνηθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της δόσης εφάπαξ, και να το διασπάσει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, σημειώνει το Reuters.