Κινητικότητα θέλουν να δουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Με τις πιέσεις των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης – η οποία ίσως έρθει σε δόσεις να αυξάνονται – σήμερα, Τετάρτη, η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό. Επίσης, στις 11:00 το πρωί η τρόικα συνάντησε και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπ. Οικονομικών, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία για όλα πλην της κινητικότητας.
Ads
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τα όλα προαπαιτούμενα
Ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. «Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί δίμηνη παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και προκειμένου να το επιτύχει έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εθελούσια υπαγωγή στη διαθεσιμότητα. Στόχος 12.500 υπάλληλοι.
Η εθελούσια υπαγωγή σε διαθεσιμότητα θα σηματοδοτεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και προτεραιότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας, με τους υπαλλήλους αυτούς να τίθεται στις πρώτες θέσεις για μετακίνηση και ως εκ τούτου επαναφοράς στις πλήρεις μισθολογικές αποδοχές.
Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Σκάι, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κινητικότητα δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κάνοντας λόγο για μεγάλο πρόβλημα κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο.
Σημείωσε ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος που να εντάσσεται στο πρόγραμμα κινητικότητας: «Κανείς και αυτό είναι το πρόβλημα τυπικά». Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κινητικότητας που υλοποιήθηκε πέρυσι και αφορούσε 1.900 υπαλλήλους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάρα πολλοί έλεγαν ότι όσοι θα μπουν στην κινητικότητα θα απολυθούν, η πραγματικότητα είναι ότι όλοι απορροφήθηκαν από υπηρεσίες που είχαν ανάγκη».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι απολύσεις δεν είναι αυτές που θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου, αντίθετα, όπως είπε, η μείωση θα επιτευχθεί πρωτίστως από τη σχέση συνταξιοδοτήσεων και ορίου προσλήψεων. Ερωτηθείς ειδικότερα για το ζήτημα των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους συμβασιούχους που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, πετυχαίνοντας de facto μονιμοποίηση, όπως είπε, «κάνοντας κατάχρηση του θεσμού της προσωρινής προστασίας», μέσω προσωρινών διαταγών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση «που θα επαναφέρει την προσωρινή προστασία στη λογική ότι είναι προσωρινή και όχι μόνιμη», κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε, πως θα επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Ο νέος υπουργός διεμήνυσε ακόμη πως «απλά πράγματα όπως η τήρηση του ωραρίου θα αρχίσουν να ελέγχονται».
Νέα παρέμβαση Μανιτάκη
Στο μεταξύ παρέμβαση για το ζήτημα της κινητικότητας έκανε και ο Αντώνης Μανιτάκης μέσω twitter.
Τρόϊκα στραγγαλίζει τον σχεδιασμό της κινητικότητας αναιρώντας τα συμφωνηθέντα, για να εκβιάζει και δικαιολογεί την μη καταβολή της δοσης
— Αντώνης Μανιτάκης (@AntonisManitaki) July 2, 2013
Η κίνηση Μανιτάκη έρχεται μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Όλοι, σαν μια γροθιά, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να μην μπει φρένο στο σχέδιο της κινητικότητας…». Η αναφορά του μέσω twitter για αναίρεση των «συμφωνηθέντων» από την πλευρά της τρόικας έρχεται να «κουμπώσει» με τη μνημονιακή δέσμευση η οποία όριζε ότι ο σχεδιασμός για την κινητικότητα (υπηρεσίες από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι και ποιες είναι οι θέσεις προς κάλυψη) θα είχε ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου, και όχι ότι θα είχαν γίνει ως τότε οι μετακινήσεις και αποχωρήσεις υπαλλήλων.
Τι ζητά η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο
Επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθεί η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Επιπλέον, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013.
Παράλληλα, στο τραπέζι παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-1,54% ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ).
Στο πεδίο της φορολογίας φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «Δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >