Τη σημασία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση στην ευρωζώνη τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στην Οτάβα. «Ο χρόνος τελειώνει» και πρέπει «να προωθηθεί η πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης», σημείωσε.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης του δημοσιονομικού ελέγχου που θα ασκούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κράτη με υπέρογκο χρέος και σε μέλη της ευρωζώνης που παραβιάζουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα  η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι «ο Καναδάς αποτελεί μοντέλο για την Ευρωζώνη» εκθειάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ικανότητα να «μην ζει η χώρα με δανεικά». «Έτσι θα πρέπει να είναι η λύση και για την Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ.
 

Επιπλέον η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την υποστήριξη της προς την στρατηγική του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την καταπολέμηση της κρίσης. Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ. Η Μέρκελ σημείωσε πως οι δηλώσεις του Ντράγκι «ευθυγραμμίζονται πλήρως» με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ads

O πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ έχει επικρίνει έντονα τις μέχρι τώρα προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους, και παροτρύνει την Μέρκελ να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο, μια για πάντα, στις συνομιλίες για την κρίση. «Η Ευρώπη έχει κάνει μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα και εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιπλέον πράγματα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Χάρπερ.
 
Σημειώνεται ότι στις 23 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνης.

Στις 24 και 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Μέρκελ και τον Ολάντ αντίστοιχα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει παράταση δύο χρόνων για την εφαρμογή του προγράμματος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.