Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει στις 23 Αυγούστου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Τις επόμενες δύο ημέρες 24 και 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Μέρκελ και τον Ολάντ αντίστοιχα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει παράταση δύο χρόνων για την εφαρμογή του προγράμματος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ και Ολάντ, όπως ανακοινώθηκε, θα βρεθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και ο εμφύλιος στη Συρία. Μετά την αποκάλυψη της Financial Times υπήρξε η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει τους Μέρκελ και Ολάντ. 
 
Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση που αναμένεται να ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την Τετάρτη ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολλάντ κάνει λόγο για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατηγορώντας τον πως παραμένει «δογματικά προσηλωμένος στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο».
 
«Η συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής που έχει σε πρώτο πλάνο την περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών καθώς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένος στους δανειστές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τέλος, προειδοποιεί ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα «που θα ανατρέπουν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής, στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε η Ευρωζώνη», η κρίση «θα βαθαίνει με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών».