Σε μια νέα δέσμευση πως θα προσπαθήσει να κλείσει το Γκουαντάναμο προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που περίπου 100 κρατούμενοι στο «κολαστήριο» στη νοτιοανατολική Κούβα συνεχίζουν την απεργία πείνας, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ads

 
Το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο συμπληρώνει ήδη 12 χρόνια λειτουργίας. Γεννήθηκε μαζί με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους. Στην αρχή της πρώτης τους θητείας ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης υποσχεθεί πως το στρατόπεδο θα κλείσει, ωστόσο αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Γκουαντάναμο κρατούνται σήμερα 166 άνθρωποι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν δικαστεί ποτέ, ενώ σε άλλους δεν έχουν απαγγελθεί ούτε κατηγορίες.
 
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο του στρατοπέδου. «Θα πρέπει να κλείσει. θα επανέλθω σε αυτό», σημείωσε, τονίζοντας πως λειτουργεί «σε αντίθεση με το ποιοι είμαστε» και «ζημιώνει τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
 
Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα στήριξε την απόφαση του αμερικανικού στρατού να σιτίσει υποχρεωτικά 21 από τους απεργούς πείνας λέγοντας πως «δεν θέλω να πεθάνουν».

Οι αμερικανοί στρατιώτες ταϊζουν με τη βία τους κρατούμενους, ενώ πέντε από αυτούς νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού παρακολουθούνται και δεν κινδυνεύει η ζωή τους.
 
«Το Γκουαντάναμο δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε. «Είναι ακριβό. Είναι αναποτελεσματικό. Δημιουργεί προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις μας και τροφοδοτεί τους εξτρεμισμό. Πρέπει να κλείσει», τόνισε.
 
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να επανεξετάσουν όλες τις επιλογές που υπάρχουν ώστε να κλείσει τελικά το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παράλληλα άφησε αιχμές σε βάρος του Κογκρέσου τονίζοντας πως «θα πρέπει αυτή τη φορά να βοηθήσει και να στηρίξει αυτήν την κίνηση». Ωστόσο παραδέχτηκε, όπως αναφέρει το Reuters, πως θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.