Η πλειοψηφία των πολιτών, με ποσοστό 68%, διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το θέμα από την Metron Analysis για την εφημερίδα Επενδυτής. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής με το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση διαφωνεί το 64,4%. Καταγράφεται επίσης οριακό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 68% διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί.

Διαβάστε επίσης: Το συντριπτικό 65% διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Στο ερώτημα «ποια στάση πρέπει να κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εφόσον έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση για την ΕΡΤ», το 49% απαντά ότι πρέπει να παραμείνουν στην κυβέρνηση και το 47% ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Ads

Όσον αφορά το μέλλον της ΕΡΤ, το 49% δηλώνει ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να ανοίξει και να παραμείνει ως έχει έναντι του 43% που θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 20,2%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, η Χρυσή Αυγή με 11,4%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, η ΔΗΜΑΡ με 6,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6% και το ΛΑΟΣ με 1,4%.

Το 7,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό και το 13,2% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Στο ερώτημα  ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται ο κανένας”με 40% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Αλέξης Τσίπρας με 15%.

Καπα Research: Αντίθετοι με το λουκέτο κατά 64,4% 

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση για το λουκέτο «μάλλον αρνητικά και αρνητικά», ενώ «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 32,1%.

Στο ερώτημα εάν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το 57,1% απαντά «μάλλον όχι και όχι», ενώ «ναι και μάλλον ναι» απαντά το 40,1%.

Στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 0,3%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,3%, οι ΑΝΕΛ 4,4%, η Χρυσή Αυγή 9,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9% και το ΚΚΕ 5,1%.

Πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue

H έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από  6 έως 11 Ιουνίου.

Κατά δύο μονάδες αυξάνει το ποσοστό της η ΝΔ φτάνοντας στο 29,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με απώλεια μισής μονάδας συγκεντρώνοντας το 27,5% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 11,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 6%. Απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας αποτυπώνεται για το ΚΚΕ, που πέφτει στο 6%, ενώ μία ποσοστιαία μονάδα χάνει η ΔΗΜΑΡ, που μετράται στο 4,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 57% έναντι του 31% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 41% των ερωτηθέντων, έναντι του 27% του Αλέξη Τρίπρα. Το 30% απάντησε «κανένας από τους δύο». Μ
Μια κυβέρνηση συνεργασίας σαν τη σημερινή, δηλαδή με τη συμμετοχή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρείται καλύτερη για τη χώρα από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία από τις δύο» επιλέγει το 37%.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, αυξημένα σε σχέση με μετρήσεις ακόμα και του Απριλίου του 2012 συγκεντρώνει η απόρριψη του Μνημονίου. Κατά του Μνημονίου δηλώνει το 76% και υπέρ μόλις το 18% των ερωτηθέντων. Επίσης, το 76% θεωρεί ότι το Μνημόνιο έβλαψε τη χώρα και μόλις το 10% απαντά ότι την ωφέλησε.