Το τι προκαλεί στον οργανισμό και στον εγκέφαλο το αλκοόλ και τι προκαλεί η μαριχουάνα έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Το τι προκαλούν όταν γίνεται κατάχρηση και των δυο ταυτόχρονα παραμένει ακόμη λίγο ασαφές… Όμως σύμφωνα με μελέτες συμβαίνει συχνά.

Ads

Η μαριχουάνα εμπεριέχει τετραυδροκανναβιόλη, την βασική ουσία που ενεργοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου προκαλώντας το “φτιάξιμο”. Το αλκοόλ, από την άλλη, αμβλύνει το νευρικό σύστημα και επηρρεάζει τον εγκέφαλο εντελώς διαφορετικά. Σε μεγάλες ποσότητες ο χρήστης δε θα μπορεί να κάνει μηχανικές κινήσεις, ενώ τα δωμάτια θα αρχίσουν να γυρίζουν. 

O Σκοτ Λούκας, καθηγητής ψυχιατρικής και φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν δυο μελέτες για το θέμα αυτό. Μια το 1992 και μια το 2001. Η πρώτη εστίαζε στο πως επηρρεάζει η μαριχουάνα την απορρόφηση αλκοόλ και η δεύτερη πως επηρρεάζει το αλκοόλ την απορρόφηση της τετραυδροκανναβιόλης. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι δυο παράγοντες λειτουργούν αντίστροφα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που είχαν καπνίσει μαριχουάνα και είχαν πιει μερικά σφηνάκια αλκοόλ, είχαν στο αίμα τους διπλάσια ποσότητα τετραυδροκανναβιόλης από την ποσότητα αλκοόλ που εντοπίστηκε σε όσους είχαν καπνίσει μεν αλλά δεν είχαν πιει αρκετά ποτά.

Πιο απλά, εάν καταναλώσει κανείς πρώτα αλκοόλ και στη συνέχεια καπνίσει μαριχουάνα εκτοξεύει την ποσότητα τετραυδροκανναβιόλης στο αίμα του. Αυτό συμβαίνει διότι το αλκοόλ ανοίγει και τα αιμοφόρα αγγεία στο πεπτικό σύστημα καθιστώντας πιο εύκολο για την βασική ουσία της μαριχουάνας να εισχωρήσει στο αίμα. 

Ads

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος που υπάρχει για τον χρήστη αυτών των ουσιών, σύμφωνα με τον Σκοτ Λούκας, είναι πολύ μεγαλύτερος.