Σοβαρές υγειονομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις από όλες τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, αλλά και παραβάσεις σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας, σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση και διαχείριση μονάδων αδρανοποίησης, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, στους έκτακτους ελέγχους που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει.

Ads

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισκόπησε το πόρισμα αυτό των επιθεωρητών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμεύτηκε να υπάρξουν μέχρι και αποπομπές διοικητών νοσοκομείων που έχουν αδιαφορήσει για την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το Δεκέμβριο, το υπουργείο Υγείας θα έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες και θα έχει εκπονήσει και χρονοδιαγράμματα επίλυσης των προβλημάτων δικής του αρμοδιότητας. Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε να υπάρξουν διοικητικά πρόστιμα στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών υποχρεώσεών τους (άδειες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και λυμάτων, εσωτερικός κανονισμός διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, περιβαλλοντική άδεια).

«Από τη μία τσέπη θα βγαίνουν και στην άλλη θα μπαίνουν» παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, για την εξαγγελία του υπουργού περί διοικητικών προστίμων στα νοσοκομεία.

Ads

«Θα έχουν μία επιβάρυνση που θα προστίθεται στις άλλες, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Δεν μπορεί μία ιδιωτική κλινική να αντιμετωπίζει εξοντωτική πίεση και ένα δημόσιο νοσοκομείο τίποτα» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Ως λύση ανάγκης, ας υπάρξει ένας χώρος για τα ιατρικά απόβλητα στα οργανωμένα ΧΥΤΑ», πρότεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, εστιάστηκε στις σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους των ιδιωτικών εταιρειών διαχείρισης, προβλέποντας πως οι τελευταίες θα παραμείνουν αλώβητες από τον κρατικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, εκτίμησε πως οι εννέα στους 10 περιφερειακούς σχεδιασμούς (που περιλαμβάνουν και ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων) χρήζουν αλλαγής, κάτι για το οποίο θα υπάρξει πρόταση εκ μέρους του υπουργείου εντός του Οκτωβρίου. «Το 2012 η χώρα θα έχει για πρώτη φορά εθνικό σχεδιασμό με αρχή, μέση και τέλος», πρόσθεσε ο κ. Κουκουλόπουλος.