Αίσθηση έχει προκαλέσει η ιστορία του Περουβιανού Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνεζ, που είδε το σώμα του να παραμορφώνεται τελείως, όταν ανέβηκε πολύ γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας μετά από βουτιά.

Ads

Ειδικότερα, ο Μαρτίνεζ πήρε αμέσως πέντε κιλά σε βάρος, ενώ τα χέρια του και το στήθος του φούσκωσαν σαν μπαλόνι. Ο ψαράς πραγματοποίησε μια μεγάλη βουτιά για να μαζέψει όστρακα, αλλά έκανε το τραγικό λάθος να ανέβει πολύ γρήγορα στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να πάθει την νόσο των δυτών, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η νόσος των δυτών παρουσιάζεται όταν σχηματίζονται φυσαλίδες αζώτου, επειδή ο δύτης αναδύεται γρήγορα, οι οποίες αποφράζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το άζωτο διαλύεται μέσα στο αίμα κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, επειδή βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και σχηματίζει φυσαλίδες στη γρήγορη ανάδυση, γιατί η πίεση ελαττώνεται.

image

Ads

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφέρουν, αλλά τα πιο διαδεδομένα είναι τα προβλήματα στις αρθρώσεις, η φαγούρα στο δέρμα, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, ακόμη και η παράλυση.

Τώρα του χορηγούνται θεραπείες οξυγόνου σε θάλαμο υπό πίεση. Ο Miguel Alarcon, γιατρός στο νοσοκομείο του San Juan de Dios στο Pisco του Περού,  δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να “στραγγίσουν” περίπου το 30% του αζώτου από το σώμα του άτυχου ψαρά.

Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του αζώτου από το σώμα του Αλεχάντρο, αλλά φοβούνται ότι θα είναι δύσκολη επέμβαση.

Μέχρι στίμης, ο ψαράς υποφέρει από φρικτούς πόνους και δυσκολεύεται να περπατήσει λόγω του ατυχήματος, ενώ πάσχει και από υψηλή υπέρταση.

image

Σημειώνεται, ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αυτό που οδήγησε τον Αλεχάντρο να ανέβει τόσο γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας και πως θα ζήσει τώρα που δεν θα μπορεί πλέον να ξαναβουτήξει.

image