Πτώση μεγαλύτερη του 20% στους θανάτους εξαιτίας της ελονοσίας από το 2000 ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Όπως αναφέρει στην ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία, αυτό αποδίδεται στα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της ασθένειας.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οργανισμό, οι θάνατοι μειώθηκαν από 985.000 το 2000 σε περίπου 780.000 το 2009. Στην πλειονότητά τους, αφορούν παιδιά, τα οποία ζουν στην Αφρική. Ελαφρά μείωση την τελευταία δεκαετία σημείωσαν και τα κρούσματα ελονοσίας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι σχεδόν το εν τρίτο των 108 χωρών και περιοχών, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, θα την έχουν εξαλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έξωθεν χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας εκστρατείας Roll Back Malaria, η εντατικοποίηση των προσπαθειών εναντίον της νόσου, με κουνουπιέρες, ψεκασμούς, φάρμακα έχει σώσει τα τελευταία δέκα χρόνια 1,1 εκατομμύρια ζωές στην Αφρική.

«Οι καλύτεροι διαγνωστικοί έλεγχοι και η παρακολούθηση μας έδωσαν μια σαφέστερη εικόνα για το πού βρισκόμαστε και έδειξαν ότι υπάρχουν χώρες σε όλες τις ενδημικές περιοχές του κόσμου, όπου η ελονοσία εξαλείφεται», είπε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελονοσίας του ΠΟΥ,  Ρόμπερτ Νιούμαν κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη πρόοδο. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε ζωές με τα εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα».

Ads

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα και παρά το γεγονός ότι η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, οι συντάκτες της έκθεσης του ΠΟΥ υπογραμμίζουν ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ασθένειας, η οποία ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους παιδιών.