Οξύτερη σκέψη εμφανίζουν στην τρίτη ηλικία όσοι άνθρωποι ασχολούνται με παιχνίδια αριθμών και λέξεων, όπως σταυρόλεξα και σουντόκου, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.

Ads

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά ασχολούνται οι συμμετέχοντες με παιχνίδια σκέψης και σε δεύτερο χρόνο τους υπέβαλαν σε μια σειρά τεστ γνωστικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασχολούνταν με τέτοια παιχνίδια σε τακτική βάση, φάνηκαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις (προσοχή, λογική σκέψη, μνήμη).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε εύρος διαδικτυακή έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την επίδραση των παιχνιδιών σκέψης.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από υγιείς 22.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 96 ετών. Όλοι είχαν γραφτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Protect», η οποία δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου.

Ads

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι ενήλικες σε παιχνίδια σκέψης όπως σταυρόλεξα ή σουντόκου, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν στις μετρήσεις των νοητικών τους λειτουργιών όπως η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Αν Κόρμπετ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η μελέτη επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και είναι ήδη ενεργή εδώ και 25 χρόνια. Η βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε αρχικά στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για το Αλτσχάιμερ 2018 και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε με πρόσθετα στοιχεία στο διεθνές περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry».