Επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια, υπερκινητικότητα, φόβος, πόνος στα αυτιά εξαιτίας των θορύβων που γίνονται πολύ έντονοι, ευαισθησία στο φως που αναβοσβήνει.

Ads

Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική  αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών.

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον αυτισμό, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική αγωγή, η οποία πρέπει να ξεκινήσει κατά την προσχολική ηλικία.

Ads

Στο παρακάτω βίντεο που ετοίμασε ο σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό της Βρετανίας, βλέπουμε πώς αισθάνονται οι άνθρωποι με αυτισμό όταν μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα για την αποδοχή και ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

«Ο φόβος της απρόσμενης αλλαγής με κάνει να αισθάνομαι ότι είναι ακατόρθωτο να βγω από το σπίτι» σημειώνει χαρακτηριστικά η κοπέλα με αυτισμό στο τέλος του βίντεο.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ημέρα αυτισμού καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.