Ο χρόνος είναι χρήμα υποστηρίζουν πολλοί. Ή μήπως τελικά ο χρόνος είναι ευτυχία; Σύμφωνα με νέα μελέτη, η εξαγορά του ελεύθερου χρόνου συνδέεται με την ευτυχία.

Ads

Ειδικότερα, άτομα που συμμετείχαν σε ένα κοινωνικό πείραμα, ανέφεραν ότι θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένα αν πλήρωναν 40 δολάρια για να εξοικονομήσουν χρόνο, αντί να ξοδεύουν τα χρήματα σε υλικά αγαθά.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι το άγχος λόγω της έλλειψης χρόνου προκαλεί μικρότερη ευχαρίστηση στις ζωές των ανθρώπων και συμβάλλει στο άγχος και την αϋπνία. Ωστόσο, προσθέτουν ότι οι πολύ πλούσιοι είναι συνήθως απρόθυμοι να πληρώσουν άλλους για να κάνουν τις δουλειές που δεν τους αρέσουν.

“Σε μια σειρά από έρευνες διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για να εξαγοράσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο είναι πιο ευτυχισμένοι”, δήλωσε η Elizabeth Dunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο  British Columbia του Καναδά.

Ads

Σε μελέτη των ψυχολόγων για τη διερεύνηση του θέματος, ρωτήθηκαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Δανία, συμπεριλαμβανομένων 800 εκατομμυριούχων, για το ποσό των χρημάτων που ξόδευαν για την εξαγορά χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων σπαταλούσαν χρήματα για να έχουν περισσότερο χρόνο κάθε μήνα. Ωστόσο, αυτοί που το έκαναν φαίνεται ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.

Έπειτα οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα δύο εβδομάδων σε 60 εργαζόμενους στο Βανκούβερ του Καναδά. Το πρώτο Σαββατοκύριακο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ξοδέψουν 40 δολάρια για μια αγορά που θα τους εξοικονομήσει χρόνο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επέλεξαν να παραγγέλνουν φαγητό από έξω, να στέλνουν άλλα άτομα για τις εξωτερικές εργασίες και να πληρώνουν για υπηρεσίες καθαρισμού του σπιτιού τους. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο, τους ανέθεσαν να ξοδέψουν χρήματα σε αγορές υλικών αγαθών, όπως κρασί, ρούχα και βιβλία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπίστωσε ότι η εξοικονόμηση χρόνου σε σύγκριση με τις αγορές υλικών αγαθών, έκανε τους συμμετέχοντες πιο ευτυχισμένους και μείωνε τα επίπεδα του άγχους τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η νέα αυτή μελέτη μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν μια “δεύτερη βάρδια” των οικιακών εργασιών όταν επιστρέφουν από την εργασία τους και να επαναπροσδιορίσουν την αξία του ελευθέρου χρόνου.

«Άλλαξε τη σκέψη σου, άλλαξε την ζωή σου» συμβουλεύει στο νέο της βιβλίο η Gill Edwards. Με τη δύναμη της συνειδητότητας μπορείτε να απελευθερωθείτε από τα περιοριστικά μοτίβα και να δημιουργήσετε μια ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία.