Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη. Ο ασθενής που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, είναι γιατρός του Πρεσβυτεριανού νοσοκομείου της πόλης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Γουινέα ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ads

Ο δρ. Γκρεγκ Σπένσερ, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, είναι στέλεχος του Πρεσβυτεριανού νοσοκομείου και εμφάνισε πυρετό και γαστρεντερική δυσφορία, όταν επέστρεψε από την Γουινέα, μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι αρχές δεν ανησυχούν καθώς ο ασθενής ήρθε σε επαφή μόλις με τρεις ανθρώπους μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου. Πρόκειται για δύο φίλους του και τη μνηστή του που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα επίσης με την επίτροπο, το διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι ο ασθενής υποβλήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.