Τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από ιατρούς νομιμοποίησε η Καλιφόρνια, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν - του Δημοκρατικού Κόμματος - να υπογράφει το σχετικό νόμο παρά τις σφοδρές αντιδράσεις θρησκευτικών οργανώσεων.

Ο νόμος βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία στην πολιτεία Όρεγκον και επιτρέπει σε γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που θα φέρουν σε τέλος τη ζωή ασθενών, υπό τον όρο ότι δύο γιατροί συνυπογράψουν ότι ένα άτομο έχει μόνο έξι μήνες ζωής ακόμα και ότι ο ασθενής έχει σώας τας φρένας.

Ο Τζέρι Μπράουν ανέφερε πως εξέτασε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά πριν λάβει την απόφαση, βάσει της οποίας η Καλιφόρνια γίνεται η πέμπτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποιήσει την ευθανασία για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης ασθένειας. Εκτός από την Όρεγκον, οι άλλες είναι η Ουάσιγκτον, η Μοντάνα και το Βερμόντ.

Η πρόταση νόμου πέρασε στη βουλή αντιπροσώπων το Σεπτέμβριο και υπολειπόταν η υπογραφή του κυβερνήτη για να νομιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το νόμο, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, είναι κακούργημα να πιεστεί κάποιος να ζητήσει ή να πάρει τα σχετικά φάρμακα.

Οι υπερασπιστές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είχαν προσπαθήσει για δεκαετίες να πείσουν την πολιτεία να νομιμοποιήσει την πρακτική ως μέθοδο να βοηθήσουν άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και άλλους ασθενείς να πεθάνουν με λιγότερο πόνο και να υποφέρουν λιγότερο, αλλά είχαν αποτύχει έξι φορές ως τώρα.

Οι πολέμιοι του νόμου, μεταξύ των οποίων και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία, υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα δώσει την ευχέρεια σε ανήθικους προστάτες ή συγγενείς να πιέσουν ευάλωτους ασθενείς να αυτοκτονήσουν. Εκτιμούν επίσης ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν φτωχούς ασθενείς με το να προσφερθούν να πληρώσουν για τα φάρμακα αυτοκτονίας αλλά όχι για τις ακριβές θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.