Ο όρος «νευρικός κλονισμός» δεν είναι ιατρικός, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εξαιρετικά στρεσογόνο περίοδο της ζωής κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να αποδώσει επαρκώς στο πλαίσιο απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ads

Ειδικότερα, ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά αβάσταχτες για το άτομο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί υγιή μηχανισμό διαχείρισης του στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση ούτε υποδεικνύει απαραιτήτως κάποια συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, μερικές φορές όμως είναι ενδεικτικό υποβόσκουσας κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

Τα σημάδια ενός νευρικού κλονισμού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Το τι ακριβώς συνιστά έναν νευρικό κλονισμό διαφέρει επίσης από την μία κουλτούρα/κοινωνία στην άλλη. Γενικά, είναι κοινά αποδεκτό ότι σημαίνει πως ένα άτομο δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει κανονικά, σύμφωνα με το mayoclinic.

Ads

Σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένα άτομα πάσχει από νευρικό κλονισμό

  • Απέχει από το εργασιακό περιβάλλον με την πρόφαση κάποιας ασθένειας για πολλές συνεχείς ημέρες, ή περισσότερο
  • Αποφεύγει τις κοινωνικές δεσμεύσεις και ακυρώνει συνέχεια ραντεβού
  • Αντιμετωπίζει προβλήματα στο να αντιμετωπίζει μια υγιή ρουτίνα διατροφής, ύπνου και προσωπικής υγιεινής

Ορισμένες άλλες ασυνήθιστες ή δυσλειτουργικές συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθούν σημάδια και συμπτώματα ενός νευρικού κλονισμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα του νευρικού κλονισμού μοιάζουν με αυτά κάποιας ψυχικής νόσου, όπως αδυναμία διάκρισης του πραγματικού από το φανταστικό (ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις).

Για άλλους, οι ενδείξεις είναι ανεπαίσθητες και μπορεί να εμφανιστούν αρχικά ως ήπιες καταθλιπτικές τάσεις που διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου, έως ότου το άτομο φτάσει σε σημείο να αισθάνεται απελπισία, να χάνει τη διάθεσή του για ζωή και να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για να ολοκληρώσει απλές καθημερινές δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί, καθώς εξελίσσεται με αργό ρυθμό και ο πάσχων προσπαθεί να το κρύψει ή βρίσκεται σε άρνηση.

Αν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο, βιώνει ή είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Εάν έχετε δικό σας γιατρό, μιλήστε του ανοιχτά για τα σημάδια και τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει ή αλλιώς απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο.