Οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από τα ναρκωτικά και τη νομοθεσία που τα περιβάλλει συζητήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, σε ημερίδα με θέμα “Ναρκωτικά: βιολογικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις”, την οποία διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ και το Ίδρυμα Ανδρέας Γληνός, και συντόνισε ο ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. 

Ads

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως και καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ, Γιάννης Πανούσης, ο νευρολόγος και ψυχίατρος, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο ψυχίατρος και αναπληρωτής διευθυντής εφαρμογής προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ο κοινωνιολόγος και εγκληματολόγος, υπεύθυνος του τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, ο Κωνσταντίνος Γαζγλίδης, νευρολόγος, ψυχίατρος και συντονιστής των μονάδων και υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στη βόρεια Ελλάδα, ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος και ο Αποστόλης Καπαρουδάκης, δημοσιογράφος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεώργος Κωστόπουλος, πρόεδρος του Ιδρήματος Γληνού και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, λέγοντας ότι με τον τρόπο που διεξήχθη και τους νόμους που επέφερε, απέτυχε, όπως μάλιστα παραδέχθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, παρουσίασε και ανέπτυξε τις θέσεις του Ανδρέα Γληνού, όπως ο ίδιος τις είχε διατυπώσει σε ένα άρθρο/εισήγηση για την αποποινικοποίηση των νακρωτικών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – μια περίοδος που η παγκόσμια κοινότητα είχε αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξάπλωση των ναρκωτικών ουσιών.  

Ads

Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε στις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών από την σκοπιά του εγκληματολόγου και έκανε ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ της αποποινικοποίησης, της απεγκληματοποίησης, της αποφυλακοποίησης και της απενοχοποίησης.  

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κοκκώλης προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα “η εξάρτηση είναι ασθένεια ή επιλογή;”, δίνοντας χρήσιμα και αναλυτικά στοιχεία για τις βιολογικές και περιβαλλοντικές (με την έννοια των κοινωνικών) παραμέτερους της εξάρτησης. 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ημερίδας: