Μέχρι και 18% μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, η καθημερινή κατανάλωση ακόμη και 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος – όπως μπέικον, λουκάνικων και ζαμπόν – προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ads

Έκθεση του Οργανισμού επισημαίνει ότι, και το κόκκινο κρέας μπορεί να ευθύνεται για καρκινογενέσεις αλλά υπάρχουν για την ώρα περιορισμένες ενδείξεις. Παράλληλα βέβαια αναγνωρίζει πως υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη γενικότερη κατανάλωση κρέατος.

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει υποστεί κατεργασία ώστε να αυξηθεί η διάρκεια κατανάλωσής του ή να τροποποιηθεί η γεύση του με διάφορες μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτές και κυρίως τα πρόσθετα, είναι εκείνα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, ο βαθμός επικινδυνότητας ενισχύεται ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται» εξηγεί ο δρ. Κερτ Στράιφ του ΠΟΥ.

Ads

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο

Κι όμως την ώρα που το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου ο καφές μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του στόματος. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον κινέζικη επιδημιολογική μελέτη αναφορικά με την Ευρώπη.  

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γινγκ Ζανγκ της Σχολής Στοματολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό κλινικής και πειραματικής ιατρικής «International Journal of Clinical and Experimental Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από 12 προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ επιφέρει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στόματος καθώς αυτοί που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες καφέ έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σε σχέση με αυτούς που κάνουν μικρότερη κατανάλωση καφέ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου γιατί συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή του έντονου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Αναφορικά με την κατανάλωση οι ερευνητές ορίζουν ως υψηλή ποσότητα τα τρία φλιτζάνια ημερησίως ενώ ως χαμηλή το ένα φλιτζάνι. 

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την όγδοη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε περιβαλλοντικούς, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα.