Η φαρμακευτική κάνναβη είναι πλέον νόμιμη στην Κύπρο και οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να την προμηθεύονται χωρίς το άγχος της παρανομίας και την ταλαιπωρία της μαύρης αγοράς. Τα προβλήματα όμως κάθε άλλο παρά λίγα θα μπορούσε να πει κάνεις ότι είναι: Καταρχάς, μόνο οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να προμηθευτούν τα σκευάσματα που περιέχουν παράγωγα της κάνναβης, ενώ το φάρμακο παραμένει ακόμη παράνομο για ασθενείς που πάσχουν από άλλες σοβαρότατες νόσους. Έπειτα, η τιμή του είναι τριπλάσια από εκείνην που είχε η κάνναβη που διανέμονταν μέσω των » δικτύων αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών». Τέλος, σύμφωνα με τις καταγγελίες ασθενών και συγγενών τους, οι γιατροί στερούνται βασικών γνώσεων γύρω από τους τρόπους χορήγησης και την δοσολογία της κάνναβης.

Ads

Μεταφέροντας το ρεπορτάζ του Κυπριακού 24h.com.cy και την ανακοίνωση του Σωματείου Φίλων της Κάνναβης δεν μπορεί κανείς να κρύψει αφενός την ικανοποίησή του για το ότι μια σειρά ασθενών βρήκε πλέον τη νόμιμη οδό προς τα φάρμακά της, αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου της νομιμοποίησης.

image

Οι καρκινοπαθείς της Κύπρου παίρνουν πλέον νόμιμα την ιατρική κάνναβη

Ads

Εισάγεται και διανέμεται η πρώτη παρτίδα κανναβινέλαιου για τους αδειούχους ασθενείς που εξασφάλισαν έγκριση από τον Υπουργό Υγείας και που τώρα είναι μόνο καρκινοπαθείς, ανακοίνωσε το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Πέτρος Ευδόκας, αυτό επιτεύχθηκε «μετά από πολλούς αχρείαστους θανάτους ασθενών, αγώνες σε δικαστήρια εκ μέρους του κινήματος νομιμοποίησης, φυλακίσεις, συγκρούσεις στο δημόσιο βλέμμα σε τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ και τον Τύπο, σε διαλέξεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, και παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση πέραν του ενάμιση χρόνου».

Παρέχεται μόνο σε ασθενείς με καρκίνο

«Mέχρι στιγμής, αν και εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις, σε παραβίαση των Συνταγματικών τους δικαιωμάτων ο νυν Υπουργός δεν έχει εγκρίνει αιτήσεις ιατρικής κάνναβης για ασθενείς με άλλες παθήσεις. Κι αυτό συμβαίνει, παρόλο που στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης για την ιατρική κάνναβη που υπέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός στην Κυβέρνηση, αναγράφεται κατάλογος παθήσεων για τις οποίες η κάνναβη αναγνωρίζεται επισήμως ως φάρμακο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νευρολογικές παθήσεις (π. χ. κατά πλάκας σκλήρυνση, νευρολογικοί πόνοι, νόσος Πάρκινσον), αυτοάνοσες παθήσεις (αρθρίτιδα, λύκος, αλλεργίες), χρόνιοι πόνοι, ελκώδης κολίτιδα, ψυχολογικές ασθένειες, και άλλες)».

Eισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του κανναβινέλαιου, αρνήθηκαν να εισπράξουν κέρδος

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «O  εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του κανναβινέλαιου, με δική τους πρωτοβουλία αρνήθηκαν να εισπράξουν οποιοδήποτε κέρδος από αυτή την επιχείρηση και διανέμουν το φάρμακο στους ασθενείς, εισπράττοντας μόνο για τα έξοδα που ήδη καταβλήθηκαν, μέχρι να φτάσει στην Κύπρο. Είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο γνωρίζουμε να έχουν απαρνηθεί τα κέρδη αυτοί οι επιχειρηματίες – πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά, εκ μέρους όλης της κοινότητας ασθενών και Φίλων της Κάνναβης».

image
 
Δύο προϊόντα της Tilray εισήχθησαν

Όπως αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση, «τα σκευάσματα είναι της εταιρείας Tilray, της οποίας η θυγατρική εταιρεία εδράζεται στην Κροατία και η μητρική στον Καναδά. Έχουν εισαχθεί δύο είδη σκευασμάτων από την Tilray. Το ένα περιέχει την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (διεθνώς γνωστή ως THC) και το άλλο περιέχει την THC σε ίσες ποσότητες μαζί με κανναβιδιόλη (διεθνώς γνωστή ως CBD). Η THC και CBD είναι δύο από τις περισσότερες των εκατό φαρμακευτικών ουσιών που περιέχει η κάνναβη».

Περιγράφοντας τα θετικά στοιχεία των σκευασμάτων, το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης, αναφέρει ότι αυτά «είναι φαρμακευτικής ποιότητας, δηλαδή ο ασθενής δεν θα έχει να ανησυχεί πλέον για τυχόν προσμίξεις, νοθεία, παράσιτα, ακαθαρσίες κλπ, που συχνά υποβαθμίζουν την ποιότητα της φυτικής κάνναβης ή του κανναβινέλαιου που αναγκάζονται οι ασθενείς να προμηθευτούν από την μαύρη αγορά, η οποία ελέγχεται από τη Μαφία και από διεφθαρμένες πτέρυγες της Αστυνομίας».

Στην τριπλάσια τιμή η νόμιμη THC έναντι αυτής που μπορούν να βρουν οι ασθενείς μέσω δικτύων αλληλοϋποστήριξης

Σε σχέση με τις τιμές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά και άλλα συναφή έξοδα), η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά μέσο όρο η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που λαμβάνεται από τη μαύρη αγορά (αμφιβόλου ποιότητας) κοστίζει 250 ευρώ το γραμμάριο (αν υποθέσουμε φυτική κάνναβη περιεκτικότητας 10% THC που πωλείται προς 25 ευρώ το γραμμάριο). Τα σκευάσματα της εταιρείας Tilray περιέχουν THC που κοστίζει περίπου 133 ευρώ το γραμμάριο. Τα σκευάσματα που παρασκευάζονται και διανέμονται μέσα από τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών, περιέχουν THC που κοστίζει περίπου 47 ευρώ το γραμμάριο».

«Αν αγνοήσουμε τα προϊόντα της Μαφίας που οι τιμές τους είναι απαράδεκτες και συγκρίνουμε τις τιμές της Tilray για την THC με αυτές των δικτύων υποστήριξης, 133 ευρώ σε σύγκριση με 47 ευρώ το γραμμάριο, διαφαίνεται καθαρά πως τα νόμιμα σκευάσματα έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος για τους ασθενείς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό θα είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες, αφού το πιο κοινό αντικαρκινικό πρωτόκολλο για θεραπεία με κάνναβη για ενήλικες, συμπεριλαμβάνει την χορήγηση περίπου 40 με 50 γραμμαρίων THC σε ένα διάστημα τριών μηνών, πράγμα που με τα σκευάσματα της Tilray μπορεί να κοστίσει περίπου 6.650 ευρώ, ενώ μέσω των δικτύων αλληλοϋποστήριξης μπορεί να κοστίσει γύρω στα 2.000 – 2.350 ευρώ. Τα απαγορευτικά κόστη είναι παρόμοια και για την άλλη ουσία μέσα στα σκευάσματα, την κανναβιδιόλη (CBD)». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα σκευάσματα της Tilray είναι αδύναμα σε περιεκτικότητα (10% και 30%), οπότε αναγκάζεται ο ασθενής να λάβει πιο μεγάλες ποσότητες».

image

«Τελείως αδιάβαστοι οι γιατροί»

«Η τραγική αλήθεια είναι ότι παρ’ όλον που τώρα έχουμε στην Κύπρο νόμιμα πολλές εκατοντάδες δόσεις και φιάλες κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς, που άρχισαν να διανέμονται στους ασθενείς, κανένας από τους γιατρούς τους, δεν γνωρίζει πώς να χορηγήσει αυτό το φάρμακο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Φίλων της Κάνναβης και προστίθεται: «Οι γιατροί μας, είναι δυστυχώς ακόμα τελείως αδιάβαστοι και δεν γνωρίζουν, ούτε να εισηγηθούν δόσεις, ούτε μέθοδο χορήγησης».

Επειγόντως, σεμινάρια για τα κενά

«Οι πλείστοι ασθενείς ή συγγενείς-φροντιστές, αφέθηκαν στη μοίρα τους», καταλήγει η ανακοίνωση. «Ενημερώνονται όπως μπορούν από το διαδίκτυο, (συχνά από αμφίβολες πηγές ενημέρωσης), ή ο ένας από τον άλλο. Οι λίγοι άνθρωποι στην Κύπρο που κατέχουν την κλινική γνώση και πείρα γι’ αυτές τις εργασίες, είναι πολύ λίγοι και δεν αρκούν – χρειαζόμαστε επειγόντως εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς, θεραπευτές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές. Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο Υγείας και οι οργανώσεις πασχόντων και ασθενών, θα αντιληφθούν το νόημα αυτής της ανάγκης και θα κινηθούν όπως πρέπει για να κλείσουν αυτά τα κενά».

Στη μνήμη του αθλητή Γιώργου Μιχαήλ

Οι Φίλοι της Κάνναβης χαρακτηρίζουν την εισαγωγή και διανομή της πρώτης παρτίδας κανναβινέλαιου, «μια νίκη που τη γιορτάζουμε στη μνήμη του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ, που με τον πατέρα του Ιάσονα πάλεψαν για το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γιώργος το πάλεψε μέχρι θανάτου: Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου, μια μέρα πριν ο Γιώργος πεθάνει»…

Πηγή: Cannabisnews