Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προανήγγειλε την Κυριακή τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα επέλθουν «ριζικές αλλαγές» στο σύστημα των ιατρικών ραντεβού.

Ads

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Π. Κουρουμπλής τόνισε πως η μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα θα προωθηθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. «Δεν είναι δυνατόν εγώ να πληρώνω την ίδια συμμετοχή με έναν άνεργο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμμετοχή μπορεί να φτάνει και στο 80%», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μάλιστα, άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι με τις πολιτικές τους επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους, υποχρεώνοντάς του να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για φάρμακα. «Πριν από πέντε χρόνια η συμμετοχή ήταν στο 12% και πλέον έχει φτάσει στο 34% κατά μέσο όρο. Ο κόσμος πλήρωσε 300 εκατομμύρια. Δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό αυτό οι βιομηχανίες μέσω clawback; (σ.σ. μηχανισμός αυτόματων επιστροφών). Το φορτώσανε όμως στον κόσμο», υπογράμμισε ο Π. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στα ραντεβού, είπε ότι από τον Ιούνιο αυτά θα κλείνονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, ενώ τέλος προανήγγειλε αλλαγές τόσο σε ό,τι αφορά τις άδειες των φαρμακείων όσο και σχετικά με τα όσα ισχύουν στα ωράριά τους.