Αυστηρές κυρώσεις θα επιβάλλουν στο εξής οι Αρχές του Πεκίνου στους «θεριακλήδες», μετά και την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να υιοθετήσει έναν αυστηρό αντικαπνιστικό νόμο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κατανάλωση καπνού στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το Πεκίνο αποφάσισε να απαγορεύσει το κάπνισμα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς εφόσον βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από σχολεία και νοσοκομεία. Σε απόσταση επίσης 100 μέτρων από σχολεία και παιδικούς σταθμούς θα απαγορεύεται ακόμη και η πώληση τσιγάρων, ενώ τα πρόστιμα θα βαρύνουν όλους τους παραβάτες – καπνιστές και επιχειρηματίες.

Όσο για τις ποινές: το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε αυτούς που καπνίζουν αρειμανίως θα φτάνει τα 30 ευρώ. Εάν παραβούν τον νόμο τρεις φορές θα στιγματιστούν σε κυβερνητική ιστοσελίδα.

Τους επιχειρηματίες πάλι, οι οποίοι θα αποτύχουν να διατηρήσουν «άκαπνους» τους χώρους τους τούς περιμένουν πρόστιμα περίπου 1.500 ευρώ.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι απογοητευτικά: Η Κίνα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση καπνού, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ενήλικους Κινέζους καπνίζουν μανιωδώς,. Επιπλέον, τουλάχιστον 1 εκατ. πολίτες της χώρες πεθαίνουν σε ετήσια βάση, εξαιτίας ασθενειών, οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της κινεζικής πρωτεύουσας εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα αναφορικά με τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, με πολλούς να παραμένουν συγκρατημένοι, για το εάν και κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα ή θα χαλαρώσουν σταδιακά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Ads

Πρόσφατα και άλλες πόλεις, όπως η Σαγκάη, εφάρμοσαν γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.