Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι καρκίνου του ήπατος. Ο πρωτοπαθής που αρχίζει από το ήπαρ, και ο δευτεροπαθής  που εμφανίζεται σε άλλο μέρος του σώματος και εξαπλώνεται (κάνει μετάσταση) και στο ήπαρ.

Ads

Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, που είναι δύο φορές πιο συχνός στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες και σε άτομα άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με την Cancer Research UK, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 142% από τη δεκαετία του 1990.

Η ακριβής αιτία του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος δεν είναι γνωστή, αλλά μερικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως είναι η μόλυνση από ηπατίτιδα Β ή C, η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κίρρωση του ήπατος.

Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος συνήθως δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Τα συμπτώματα στον πρωτοπαθή και στον δευτεροπαθή καρκίνο συνήθως εμφανίζονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει και μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κούραση, πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, απώλεια βάρους, απώλεια της όρεξης, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (γνωστό ως ίκτερος), αδιαθεσία, πρήξιμο της κοιλιάς, πυρετό.

Ads

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι και αίσθημα πληρότητας μετά από φαγητό νωρίτερα από το συνηθισμένο, όπως αναφέρει η express.co.uk.

Το  Εθνικό Σύστημα Υγείας  συνιστά να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο στο συκώτι, μειώνοντας το αλκοόλ, τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας κάποιου είδους άσκηση τακτικά και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β και C.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται κανονικά μέχρις ότου ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο όταν το κάνουν μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα.

  • Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
  • Απώλεια της όρεξης
  • Αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό, ακόμη και αν η ποσότητα που φάγατε ήταν λίγη
  • Αίσθημα αδιαθεσίας και έμετος
  • Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά
  • Ίκτερος (το κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών σας)
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διευρυμένες φλέβες στην κοιλιά που μπορεί να παρατηρηθεί μέσω του δέρματος και μη φυσιολογικούς μώλωπες ή αιμορραγίες.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η αρχική διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία του ήπατος και η τελική με βιοψία, αφαιρείται δηλαδή κομμάτι ηπατικού ιστού και εξετάζεται στο μικροσκόπιο.

Σε κάθε περίπτωση ποτέ μην κάνετε“αυτο-διάγνωση” στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, με βάση μόνο τις πληροφορίες που αντλείτε από το διαδίκτυο. Είναι πιθανό τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει να οφείλονται σε κάτι άλλο.