Ads

Οι γυναίκες που συνέχεια  διαμαρτύρονται ότι κρυώνουν από το κλιματιστικό στον εργασιακό τους χώρο τώρα ξέρουν ότι γι’ αυτό φταίνε οι άντρες και μια “εξίσωση θερμικής άνεσης”, μιας και ο ταχύτερος μεταβολισμός τους, παράγει περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τον αργό γυναικείο μεταβολισμό.

Μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να δικαιώσει τις γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκαν τα κλιματιστικά, είχαν μια σεξιστική τάση. Ήσαν -και είναι ακόμη- ρυθμισμένα με βάση τον ταχύτερο ανδρικό μεταβολισμό, που παράγει περισσότερη εσωτερική θερμότητα, αγνοώντας έτσι τις ιδιαιτερότητες του πιο αργού γυναικείου μεταβολισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοφυσικό Μπόρις Κίνγκσμα του Τμήματος Ανθρώπινης Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Climate Change”, σύμφωνα με το «Science» και τους «Times», μελέτησαν τη φυσιολογία 16 ελαφρά ντυμένων γυναικών ηλικίας 20-30 ετών, ενόσω εργάζονταν σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο-εργαστήριο.

Ads

Όπως διαπιστώθηκε, οι ρυθμοί μεταβολισμού των γυναικών ήσαν σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνον του 40χρονου άνδρα-πρότυπου για τα κλιματιστικά. Μία αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα κύτταρα λίπους στο σώμα τους, τα οποία παράγουν λιγότερη θερμότητα σε σχέση με τα μυϊκά κύτταρα, που έχουν οι άνδρες σε μεγαλύτερη αναλογία.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες ότι η μέση γυναίκα προτιμά θερμοκρασίες περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο άνδρα. Οι ερευνητές συστήνουν να αναπροσαρμοσθούν οι προδιαγραφές των κλιματιστικών, ώστε να λάβουν υπόψη τους καλύτερα τις μεταβολικές ανάγκες των γυναικών. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα, εωσότου βρεθεί μια νέα ιδανική βιοφυσική «φόρμουλα».

Ο σωστός κλιματισμός (ψύξη ή θέρμανση) σε έναν χώρο πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να βοηθά το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των περίπου 37 βαθμών Κελσίου. Αν ο χώρος είναι υπερβολικά ζεστός ή κρύος, τότε το σώμα αντιδρά χρησιμοποιώντας πρόσθετη ενέργεια (κάτι που εκδηλώνεται είτε με το τουρτούρισμα είτε με την εφίδρωση), ώστε να επανέλθει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία.