Tον κίνδυνο να εμφανίσει ο ατμιστής κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αυξάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ads

Πρόκειται για την πρώτη του είδους της που έγινε σε βάθος χρόνου και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο και παράλληλα καπνίζουν κανονικό τσιγάρο – κάτι που κάνουν οι περισσότεροι ατμιστές- αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας πνευμονοπάθειας, σε σχέση με όσους είναι μόνο ατμιστές ή μόνο καπνιστές.

Για την έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία για περισσότερα από 36.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία πάθηση πνευμόνων στην αρχή της έρευνας.

Ads

Η παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων για μια τριετία παρέχει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τις πιο βάσιμες ενδείξεις από κάθε προηγούμενη μελέτη ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα κατά περίπου 30% για την εμφάνιση κάποιας πάθησης των πνευμόνων.

«Συμπεράναμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή από μόνα τους και οι συνέπειες τους είναι ανεξάρτητες από το αν κανείς καπνίζει κανονικά τσιγάρα», δήλωσε ο Στάντον Γκλαντς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής της έρευνας.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine».