Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές ενός φαρμάκου που αντιστρέφει συγκεκριμένους παράγοντες της γήρανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν πως το φάρμακο κατάφερε να επαναφέρει σε προηγούμενα επίπεδα την αντοχή τους, το τρίχωμά τους και σε κάποιες περιπτώσεις βελτίωσε την λειτουργία των οργάνων τους! Το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει δοκιμές του φαρμάκου και σε ανθρώπους.  

Ads

Το φάρμακο πολεμά τα κύτταρα του σώματος που πλέον δεν πολλαπλασιάζονται. Τα κύτταρα αυτά δεν ικανοποιούν τις ανάγκες ίασης του οργανισμού ενώ παράγουν χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με την γήρανση. Το φάρμακο σκοτώνει αυτά τα κύτταρα διασπώντας την χημική τους σύσταση. 

Ο γιατρός Peter de Keizer χρειάστηκε να φτιάξει τέσσερις διαφορετικές φόρμουλες μέχρι να δει τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. Τα τρωκτικά στα οποία έγιναν οι δοκιμές ήταν πολύ ηλικιωμένα (περίπου 90 ετών σε ανθρώπινα χρόνια). Παρατηρήθηκε ότι η λειτουργία του ήπατος βελτιώθηκε πολύ ενώ πλέον μπορούσαν να τρέξουν διπλάσια απόσταση. 

Οι δοκιμές, μάλιστα, δεν έδειξαν να υπάρχουν παρενέργειες, όμως η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε στη δημοσίευση λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα δεν γίνεται να αγνοηθούν. Βέβαια πρέπει να γίνει και άλλη έρευνα για την ασφάλεια στη χορήγησή του».

Ads