Μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο εξετάζει το υπουργείο Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από σχετική έρευνα από τον Δρ. Τζέϊμς Κάντ , μέλος της Βρετανικής Πνευμονολογικής Ένωσης.

Ads

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Βρετανικό Οργανισμό Φαρμάκων, έρχεται για να επεκτείνει  το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μετά από σοβαρές ενδείξεις ότι οι τοξίνες από το τσιγάρο σε ένα όχημα μπορούν να είναι εως και 23 φορές περισσότερες από αυτές σε ένα μπάρ καπνιζόντων.

Αρκετοί επίσημοι φορείς υποστηρίζουν ωστόσο πως θα έπρεπε να εξεταστούν και μέτρα άλλου χαρακτήρα, μη νομοθετικού, για τον περιορισμό του φαινομένου, καθώς όπως υποστηρίζει και η διακομματική επιτροπή για το Κάπνισμα και την Υγεία μία ξαφνική απαγόρευση θα ήταν , ίσως, αντιπαραγωγική, καθώς ένα τέτοιο μέτρο προϋποθέτει και ευρεία κοινωνική συναίνεση.

Παράλληλα ειδικοί επισημαίνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μία θεσμοθέτηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στα αυτοκίνητα.

Ads

Αυτή τη στιγμή η Αγγλία και η Σκωτία μόλις που σκέφτονται να εισαγάγουν ένα τέτοιο μέτρο, σε αντίθεση με την Ουαλία , για παράδειγμα, στην οποία ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση θα θεσμοθετηθεί μετά από περίπου τρία χρόνια, αν τελικά αποτύχει η ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών που ‘τρέχει’  σήμερα στη χώρα.

Οι γιατροί με τη σειρά τους είναι υπέρ της επιβολής αυτής της απαγόρευσης καθώς , όπως υποστηρίζουν, θα προστατευτεί έτσι το κομμάτι των ενηλίκων που δεν καπνίζει αλλά κυρίως και τα παιδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο και απορροφά πολύ περισσότερους μολυντές από το παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο.

Ενώ λοιπόν στο Ηνωμένο Βασίλειο τέτοιες δράσεις δεν έχουν νομοθετηθεί, σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως ορισμένες πολιτείες του Καναδά, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας καθώς και σε  όλη η νότια Αφρική έχουν επιβάλλει την απαγόρευση, έχοντας εντούτοις επικεντρωθεί στις περιπτώσεις όπου υπάρχει παρουσία παιδιών.

Ο αντίλογος, από την άλλη μεριά, που προέρχεται από ομάδες καπνιζόντων υποστηρίζει πως δεν υπάρχει δικαιολόγηση της απαγόρευσης του καπνίσματος  σε καμία περίπτωση ενώ  ο εκπρόσωπος των καπνιστών Σάιμον Κλάρκ υποστηρίζει «Η νομοθετική απαγόρευση είναι υπερβολική. Το επόμενο ποιό θα είναι, να απαγορευτεί το κάπνισμα και στο σπίτι;».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Αγγλία τόνισε «Δεν πιστεύουμε πως η ποινικοποίηση του καπνίσματος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος  για να αλλάξουν οι άνθρωποι τις συνήθειές τους», και επεσήμανε πως μία ενημερωτική εκστρατεία για της βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στο σπίτι και στο αυτοκίνητο θα ξεκινήσει την άνοιξη.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς