Ίδιο φάρμακο, άλλο πακέτο. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser κατηγορείται ότι διαθέτει το ίδιο προϊόν, το Nurofen, για διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετικές μάλιστα τιμές. 

Ads

Στην Αυστραλία το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε την απόσυρση του παυσίπονου από τα φαρμακεία της χώρας καθώς έκρινε ότι η εταιρεία παραπλανά τους καταναλωτές. 

Η απόφαση αφορά τα Nurofen για τους πόνους της πλάτης, τα Nurofen για τους πόνους περιόδου, τα Nurofen για την ημικρανία και τα Nurofen για τον πονοκέφαλο. Θα αποσυρθούν από τα φαρμακεία εντός τριών μηνών ενώ σε νέα δικάσιμο θα αποφασιστεί και το πρόστιμο που θα επιβληθεί. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης της χώρας κατέληξε, μετά από έρευνα, στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα παρ’ ότι αφορούν διαφορετικά συμπτώματα περιέχουν ακριβώς την ίδια δραστική ουσία.

Ads

Την ίδια στιγμή τα προϊόντα πωλούνταν σχεδόν στη διπλάσια τιμή από τη συνήθη για τέτοιου είδους παυσίπονα. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στην έρευνα της Επιτροπής που ήταν και ο φορές που προσέφυγε κατά της φαρμακοβιομηχανίας. 

Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η περίπτωση αφορά μόνο την Αυστραλία και ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Υποστήριξε επίσης ότι δεν σκόπευε να παραπλανήσει τους καταναλωτές κι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον το προϊόν θα ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες. 

Μιλώντας στο BBC Radio 4 ο επικεφαλής της εταιρείας για θέματα ρυθμιστικών και ιατρικών υποθέσεων στην Ευρώπη, Aomesh Bhatt, υποστήριξε για τις διαφορετικές συσκευασίες: «Οι καταναλωτές θέλουν πλοήγηση μέσα σε ένα παντοπωλείο όπου δεν υπάρχει κανείς ειδικός να τους βοηθήσει στην απόφασή τους. Ξέρουμε ότι το 90% των καταναλωτών ψάχνουν ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος για τον δικό τους πόνο».