Ίσως πρέπει να παραλείψετε αυτό το ποτήρι κρασί απόψε, αφού ακόμα κι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν συσχετίζουν την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνεύματος με την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου», ανέφερε ο πρόεδρος της ASCO, δρ. Bruce Johnson.

«Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου έχει εδραιωθεί σταθερά και παρέχει στην ιατρική κοινότητα πληροφορίες για το πώς να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου», πρόσθεσε.

Το αλκοόλ είναι άμεσα υπεύθυνο για το 5% έως 6% των νέων καρκίνων και των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ASCO. Στην σχετική της δημοσίευση παραθέτει στοιχεία που συνδέουν την ελαφριά, μέτρια και βαριά κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών με υψηλότερο κίνδυνο καρκινικών όγκων, όπως αναφέρει και το Consumer Healthday.

Το αλκοόλ φαίνεται να συνδέεται κυρίως με τους ακόλουθους καρκίνους:

-Καρκίνος του μαστού
-Καρκίνος του παχέος εντέρου
-Καρκίνος του οισοφάγου
-Καρκίνος στο κεφάλι
-Καρκίνος στον λαιμό

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα ASCO διαπίστωσε ότι 7 στους 10 Αμερικανούς δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για να μειωθεί ο κίνδυνος;

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, η ASCO περιλαμβάνει αρκετές συστάσεις στην έκθεσή της, όπως:

-Κρατική νομοθεσία για αυστηρότερους περιορισμούς στις ημέρες και ώρες της πώλησης αλκοόλ

-Υψηλότερους φόρους στα αλκοολούχα προϊόντα και τα καταστήματα διάθεσης οινοπνεύματος

-Περιορισμός της διαφήμισης οινοπνευματοδών ποτών στη νεολαία

-Παροχή προσυμπτωματικού ελέγχου και θεραπείας από το αλκοόλ σε ανέξοδες ιατρικές επισκέψεις

Η ASCO προτείνει, επίσης, να απαγορευθεί στις εταιρείες που εμπορεύονται το αλκοόλ να χρησιμοποιούν τις γνωστές κορδέλες διαφόρων χρωμάτων, οι οποίες αποτελούν “έμβλημα” ευαισθητοποίησης για διάφορα είδη καρκίνου (π.χ. ροζ κορδέλα για τον καρκίνο του μαστού, γαλάζια για εκείνον του προστάτη κλπ). Δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο του μαστού με την κατανάλωση οινοπνεύματος, οι εταιρείες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοιες κορδέλες, για να δείξουν την υποστήριξή τους στην έρευνα για τον καρκίνο.

«Η ASCO στέκεται δίπλα σε ολοένα και περισσότερους οργανισμούς υγείας που αναγνωρίζουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης δρ. Noelle LoConte, από το πανεπιστήμιο του Wisconsin.

«Ως εκ τούτου, ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματοδών ποτών είναι ένα μέθοδος πρόληψης του καρκίνου (...) Τα καλά νέα είναι ότι, όπως όταν φοράτε αντηλιακό προστατεύεστε από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, έτσι και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ μειώνετε την πιθανότητα για άλλους καρκίνους», πρόσθεσε.