Drone διέσωσε σήμερα δύο κολυμβητές σε παραλία της Αυστραλίας, μια παγκόσμια πρωτιά για τη γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ads

Η διάσωση έγινε ενώ οι ναυαγοσώστες στην παραλία Lennox Head, σημείο δημοφιλές μεταξύ των σέρφερ νότια του Μπρισμπέιν, προετοιμάζονταν για εκπαιδευτική άσκηση στη χρήση drone για τη διάσωση κολυμβητών.

Τελικά η εκπαίδευση έγινε αληθινή επιχείρηση διάσωσης μόλις κάποιος εντόπισε δύο άνδρες, που κολυμπούσαν έξω από το όριο ασφαλείας, να δυσκολεύονται παλεύοντας με κύματα τριών μέτρων.

Οι ναυαγοσώστες απογείωσαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το οδήγησαν προς τους κολυμβητές. Έριξαν ένα «σωσίβιο» στο νερό, το οποίο άρπαξαν οι κολυμβητές και με τη βοήθειά του κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή.

«Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση κολυμβητών ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο οποίο έχει τοποθετηθεί μια συσκευή επίπλευσης», σχολίασε ο Τζον Μπαριλάρο, αντιπρόεδρος της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ads

Η διάσωση διήρκεσε μόλις 70 δευτερόλεπτα. Οι δύο κολυμβητές βγήκαν στην ακτή εξουθενωμένοι αλλά σώοι. Σύμφωνα με τις αρχές, η πολιτεία επένδυσε 343.000 δολάρια ΗΠΑ για την πιλοτική χρήση του drone, ενώ από την αρχή του 2017 έως τις 30 Ιουνίου 291 άνθρωποι πνίγηκαν στην Αυστραλία, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.