SOS εξέπεμψαν οι κάτοικοι της ακριτικής Καρπάθου οι οποίοι στην εποχή του μνημονίου, αισθάνονται ακόμα πιο απομονωμένοι. Με αφορμή τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε τα τελευταία χρόνια στο νησί, στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς και συλλογικότητες του νησιού, μαζί με τον δήμο και την εκκλησία. Το σχέδιο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου καθυστερεί περιμένοντας την υπογραφή του κυρίου Λοβέρδου, που καθυστερεί να υπογράψει, προκείμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει.
Ρεπορτάζ: Φωτεινή Λαμπρίδη.

Ads

Στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχουν βασικά υλικά (π.χ. γάζες, οινόπνευμα). Τα τελευταία ασθενοφόρα ήταν δωρεά φίλων του νησιού Γερμανών και Ολλανδών. Οι περίπου 7.000 μόνιμοι κάτοικοι και οι 20.000 μαζί με τους τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταβαίνουν στη Ρόδο , την Κρήτη ή την Αθήνα για μια απλή εξέταση την ίδια ώρα που με τη νέα αύξηση των αεροπορικών εισητηρίων, η Κάρπαθος έχει το ακριβότερο εισητήριο , 202 ευρώ Κάρπαθος- Αθήνα, Αθήνα- Κάρπαθος. «Με τους νέους μνημονιακούς μισθούς, αντέχει ένας άνθρωπος που παίρνει 600 ευρώ, να δίνει τόσα λεφτά κάθε λίγο για απλές εξετάσεις;;» αναρωτιέται ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς, που μίλησε στο tvxs.gr εκ μέρους των συλλογικών φορέων του νησιού.

«Εδώ και τρία χρόνια μας λένε , ότι το σχέδιο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Τώρα μας λένε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα και μάθαμε πρόσφατα, ότι ο φάκελος είναι καιρό τώρα στο γραφείο του κυρίου Λοβέρδου και περιμένει την υπογραφή του » μας λέει ο Θ. Μαστρομηνάς. «Όπως είπα στην ομιλία μου στους Καρπάθιους να μην τολμήσουν να ζητήσουν την ψήφο μας, όσοι τόσα χρόνια μας υπόσχονται διάφορα και αθετούν μετα τον λόγο τους. Είμαστε αγανακτισμένοι, έχουμε φτάσει στα όριά μας».

Ο Θ. Μαστρομηνάς εξηγεί , ότι το Κέντρο Υγείας Καρπάθου βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση ήδη πριν από την κρίση. Μέχρι πριν λίγους μήνες, απασχολούσε λιγότερους από τους μισούς γιατρούς, σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το οργανόγραμμα. Τους τελευταίους μήνες συμπληρώθηκαν κάποιες θέσεις γιατρών, ωστόσο η λειτουργία του κέντρου φαίνεται αδύνατη, αφού η ελλιπής χρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα εκτός των άλλων, την έλλειψη στοιχειωδών υλικών.

Ads

«Ο εξοπλισμός του κέντρου είναι σε άθλια κατάσταση. Συνυπολογίστε, πως εκτός από την έλλειψη υλικών, έχουμε καθημερινά φθορές τη μία στο ακτινολιγικό την άλλη στο μικροβιολογικό, οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν, με αποτέλεσμα οι Καρπάθιοι ακρίτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Ρόδο για μια απλή εξέταση. Εντωμεταξύ και το Κέντρο Υγείας Ρόδου αντιμετωπίζει τελευταία αρκετά προβλήματα. Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στο υπουργείο Υγείας. Όταν δεν κωφεύει η πολιτεία απαντά σπασμωδικά και αποσπασματικά. Θεωρούν πως αν στείλουν έναν γιατρό για τρεις μήνες με απόσπαση, λύνεται το θέμα. Ενδεικτικά θα σας πω πως τα τελευταία ασθενοφόρα που αποκτήσαμε, ήταν δωρεά Γερμανών και Ολλανδών φίλων του νησιού και της χριστιανικής ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Και ενώ αποκτήσαμε τρία νέα ασθενοφόρα , δεν επαρκούν οι οδηγοί οπότε μένουν σταθμευμένα» εξηγεί ο Θ. Μαστρομηνάς.

Την ιδια στιγμή που η πολιτεία αναγκάζει τους Καρπάθιους να πληρώνουν ακριβά ακόμα και για την πιο απλή εξέταση, η Κάρπαθος έχει το ακριβότερο αεροπορικό εισητήριο. Με τη νέα άυξηση φτάνει στα 202 ευρώ. Όσο για το εισητήριο για Ρόδο από τα 64 ευρώ έφτασε στα 84. «Απαντήστε μου λοιπόν πώς ένας άνθρωπος με μισθό μνημονιακής εποχής έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει κάθε λίγο στην Αθήνα, τη Ρόδο ή την Κρήτη, για μια απλή εξέταση;» αναρωτιέται ο Θ. Μαστρομηνάς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι κάτοικοι στου νησιού στην απουσία ψυχιάτρων και ψυχολόγων.

«Το 2010 είχε έρθει με σύμβαση μία ψυχολόγος. Δεν της ανανεώθηκε η σύμβαση και έκτοτε δεν υπάρχει ψυχολογική στήριξη στους Καρπάθιους. Είχαμε και τρεις αυτοκτονίες τα τελευταία δύο χρόνια που ίσως να τις είχαμε αποφύγει αν υπήρχε η κατάλληλη στήριξη. Ζητούμε από την Πολιτεία το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην Υγεία σαν πολίτες αυτής της χώρας και να τεθεί ένα τέλος στις παλινωδίες της επίσημης πολιτείας και των θεσμών της. Είναι απαράδεκτο το Κέντρο Υγείας, που και αυτό χτίσθηκε από το υστέρημα και τις δωρεές των καρπαθίων μεταναστατών, να λειτουργεί με προδιαγραφές των δεκαετιών ΄60 και ΄70!» καταλήγει ο Θ. Μαστρομηνάς.