Μια από τις εντυπωσιακότερες δημιουργίες της φύσης είναι η θεογέφυρα του ποταμού Καλαμά, κοντά στο χωριό Λίθινο στον Δήμο Ζίτσας. Το γεφύρι σχηματίστηκε στο πέρασμα των αιώνων από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Έχει πλάτος περίπου 4 μέτρα και είναι περίπου 20 μέτρα ψηλό. 

Ads

Σύμφωνα με την παράδοση, μια γυναίκα από το Λίθινο μια μέρα πήγε στο Μοναστήρι για ν΄ανάψει τα καντήλια του, αφήνοντας πίσω το παιδί της να κοιμάται. Το πέρασμα του ποταμού πρώτα γινόταν με μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα.

Καθώς έφθασε στο μοναστήρι άρχισε να πέφτει δυνατή βροχή. Το ποτάμι θέριεψε. Τα νερά του ανέβηκαν πολύ και παρέσυραν την ξύλινη γέφυρα. Στο γύρισμά της η γυναίκα βλέπει την γέφυρα να λείπει και γεμάτη αγωνία για το πως θα περάσει απέναντι σκύβει, γονατίζει και προσεύχεται να την βοηθήσει ο Θεός να φτάσει γρήγορα στο παιδί της.

image

Ads

image

Τότε με μιας τα νερά του ποταμού υποχώρησαν και στο σημείο που ήταν η ξύλινη γέφυρα, χάθηκαν. Η γυναίκα μόλις διαπίστωσε ότι μπορεί να περάσει απέναντι έτρεξε και τάϊσε το παιδί της, που στο μεταξύ μόλις είχε ξυπνήσει. Αφού το τάισε τότε συνειδητοποίησε τι ακριβώς έγινε στο ποτάμι. Τρέχει χτυπάει την καμπάνα του χωριού φωνάζοντας τους συγχωριανούς της να δουν το θαύμα. 

image

image

image