Πετάξτε πάνω από μια ρηχή, μαγευτική παραλία με χρυσή, πολύ λεπτή άμμο, μια ανάσα από την Τουρκία.

Ads

Ψιλή Άμμος Σάμου. Στο κοντινότερο σημείο των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται αυτός ο μαγευτικός παράδεισος.

Πρόκειται για μια παραλία στην οποία έχουν βγει άλλωστε πολλοί παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που τα τελευταία χρόνια φεύγοντας από τη φρίκη του πολέμου, αναζητούν ένα πέρασμα στην Ευρώπη.

Το Στενό της Μυκάλης είναι στενό που χωρίζει το νησί της Σάμου με την Τουρκία. Στο στενότερο σημείο της είναι μόλις 1,6 χλμ. πλάτος, το στενότερο μεταξύ κάθε νησιού του Αιγαίου και της Τουρκίας.

Ads

Πήρε το όνομά του από το κοντινό Όρος Μυκάλη στην τουρκική ηπειρωτική χώρα. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Ποταμού Μαιάνδρου-Χερσονήσου της Μυκάλης (Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı), που βρίσκεται στην περιοχή Κουσάντασι της επαρχίας Αϊδινίου, βρίσκεται κατά μήκος του στενού.

Εκεί έγιναν και σημαντικές ναυμαχίες. Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.

Απολαύστε την πτήση!