Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν πια να πάρουν τη βαλίτσα τους και να πάνε ένα ταξιδάκι… μόνοι τους.

Ads

Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου το 15% των Βρετανών που ταξίδεψαν κάπου τον τελευταίο χρόνο το έκαναν μόνοι τους, όταν αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 12% το 2017 και μόλις στο 6% το 2011. Μάλιστα δεν επρόκειτο για ρομαντικούς και περιπετειώδεις νεαρούς, αλλά οι περισσότεροι ήταν μεταξύ του 35ου έως του 44ου έτους της ηλικίας τους.

Όταν ερωτήθηκαν από την Ομοσπονδία Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (Abta) γιατί επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο… η πιο συχνή απάντηση ήταν το ότι «γιατί έτσι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε». Την παραπάνω απάντηση έδωσε το 75% των ερωτηθέντων, ενώ σημαντικά πιο λίγοι είπαν ότι ταξιδεύουν μόνοι για να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.

Ρόλο στην τάση αυτή που φαίνεται να έχει γίνει παγκόσμια μόδα παίζουν και οι νέες δυνατότητες που δίνει στον σύγχρονο ταξιδιώτη η τεχνολογία. Τόσο οι αναρίθμητες τουριστικές εφαρμογές όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν πια στους ταξιδιώτες να περιηγούνται στον κόσμο με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση. Με ένα κλικ μπορούν να κάνουν αυτόματη μετάφραση γλώσσας, να ανταλλάξουν δωρεάν μηνύματα με δικούς τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να έρθουν σε επαφή με άλλους μοναχικούς ταξιδιώτες, να κανονίσουν ένα δείπνο στο σπίτι ενός ντόπιου οικοδεσπότη, μια εκδρομή ή να βρουν ένα κρεβάτι για να ξαπλώσουν για μία νύχτα.

Ads

«Το να περνάς διακοπές μόνος σου σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς στην επιλογή προορισμού, στο δρομολόγιο σου ή στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχεις», λέει ο Mark Tanzer, πρόεδρος της Abta στον Guardian. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί μάλιστα στη ζήτηση, προσφέροντας μια σειρά από επιλογές για άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν μόνα τους.

Το βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Intrepid Travel, για παράδειγμα, παρατήρησε αύξηση κατά 50% των solo ταξιδιών που διαχειρίστηκε φέτος και λέει πως οι solos αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% των πελατών του. Μάλιστα προσφέρει ειδικές εκδρομές για μοναχικούς ταξιδιώτες με στόχο να τους να τους προσφέρουν μια «έτοιμη ομάδα φίλων»

Οι Βρετανοί πάντως, είτε μόνοι ή με παρέα, φαίνεται ότι ταξιδεύουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Abta το 86% των Βρετανών έκανε φέτος διακοπές είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

Στην Ελλάδα πάλι, το 51% των Ελλήνων φέτος δεν πήγε διακοπές…