Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη αποτελεί το στολίδι της Θράκης, του μοναδικού αυτού μέρους της Ελλάδας που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία. 

Ads

Ο ποταμός Κόσυνθος χωρίζει την πόλη της Ξάνθης σε δύο μέρη: στο δυτικό που εμπερικλείει την Παλιά και την Νέα Πόλη και στο ανατολικό, τον λεγόμενο συνοικισμό «Σαμακώβ» που είναι πιο αραιοκατοικημένος και χαρακτηρίζεται από το όμορφο φυσικό του περιβάλλον. Και τα δύο κομμάτια διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό άρωμά τους και γοητεύουν τον επισκέπτη με την αρχοντιά και την μεγαλοπρέπειά τους. Τα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης στολίζουν καλοδιατηρημένα αρχοντικά με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική , καθώς αποτελούν ένα εκπληκτικό μείγμα διαφόρων τεχνοτροπιών: του ελληνικού νεοκλασικισμού, της τοπικής αρχιτεκτονικής και της οθωμανικής τεχνοτροπίας. Αν προσθέσει κανείς τις υπέροχες εκκλησίες και τις γραφικές πλατείες, η Παλιά Πόλη σίγουρα αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο που εξακολουθεί να διατηρεί την παλιά του αίγλη αποπνέοντας ωστόσο την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής… 

Σήμα κατατεθέν της Νέας Πόλης απ’ την άλλη, είναι η πλατεία με το Ρολόι αλλά και οι καπναποθήκες, και ιδιαίτερα στο περίφημο «Π» (οδός Καπνεργατών) που πήρε το όνομα του από το σχήμα που έχουν τα κτίρια του 1890. Μοναδική εμπειρία αποτελεί σίγουρα μια επίσκεψη και στο Παζάρι της πόλης κάθε Σάββατο στην πλατεία Ζωαγοράς!

image

Ads

Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής, η οποία άνθησε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού, με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην Πινακοθήκη αλλά και στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Η πόλη είναι επίσης διάσημη για την πλούσια πολιτιστική ζωή της και την πληθώρα των φεστιβάλ που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου! Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ο τέλειος συνδυασμός παράδοσης, τοπικών εθίμων και σύγχρονης κουλτούρας, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης τον Σεπτέμβρη- όταν τα σοκάκια της Παλιάς Πόλη μεταμορφώνεται σε πολύχρωμο εορταστικό σκηνικό- και το καλοκαιρινό river party στα στενά του Νέστου, το αγαπημένο των νέων, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε!

image

Οι λάτρεις της φύσης εύκολα θα διαπιστώσουν ότι η περιοχή της Ξάνθης είναι ένας επίγειος παράδεισος! Το δάσος Δρυμού (Χαιντού), η λίμνη Βιστωνίδα, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύμανθου, και φυσικά ο ποταμός Νέστος , με το Δέλτα και τα Στενά του, αποτελούν τοπία απαράμιλλης φυσικής μορφιάς και σημαντικά οικοσυστήματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η οροσειρά της Ροδόπης φημίζεται για τα παρθένα δάση της αλλά και για τα παραδοσιακά ορεινά της χωριά, μεταξύ των οποίων και τα «Πομακοχώρια», που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους. 

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να δοκιμάσουν δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη: κανό-καγιάκ, πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, τοξοβολία, διαδρομές με τζιπ και ιππασία είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στην περιοχή του Νέστου, της Βιστωνίδας ή του Λειβαδίτη.

Αν λοιπόν είστε λάτρης της παράδοσης, της φύσης , της καλής κουζίνας αλλά και της διασκέδασης, η Ξάνθη είναι ο προορισμός που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη!

Πώς να πάτε

Με τρένο (απο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), με ΚΤΕΛ ενώ τα πιο κοντινά αεροδρόμια είναι αυτά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Η απόσταση από Αθήνα είναι 720 χμ και από Θεσσαλονίκη 220 χμ.