Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, για τους περισσότερους, είναι ταυτισμένες με αποδράσεις σε κάποιο νησί του Ιονίου ή του Αιγαίου πελάγους. Όμως, τα ηπειρωτικά παράλια της χώρας μας κρύβουν μαγευτικές τοποθεσίες, που υπόσχονται να σας χαρίσουν αλησμόνητες στιγμές.

Ads

Στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Ηπείρου, με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η κουκλίστικη Πάργα και τα «εξωτικά» Σύβοτα αποτελούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο με νησιωτική αύρα και κοσμοπολίτικο αέρα, που σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά.

image

Πάργα- Μια μικρή ζωγραφιά!

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η φημισμένη ναυτική πολιτεία του νομού Πρέβεζας θεωρείται από τα τουριστικά ατού της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Ανηφορίστε μέχρι την παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική∙ περιδιαβείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις γραφικές καμάρες∙ ανακαλύψτε τις ολάνθιστες γειτονιές με τα φροντισμένα σπιτάκια και τα πολύχρωμα αρχοντικά∙ απολαύστε από τα τείχη του κάστρου τη συγκλονιστική θέα προς την κωμόπολη και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου που βάφονται μαβιά καθώς δύει ο ήλιος. Μόλις πέσει το σούρουπο κάντε μια ρομαντική βόλτα στην προκυμαία, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα τουριστικά καταστήματα, καλαίσθητα εστιατόρια και μπαράκια για φαγητό ή ποτό, με θέα το φωτισμένο κάστρο και το νησάκι της Παναγιάς.

Ads

image

Στα ονειρεμένα της ακρογιάλια θα χαρείτε δροσιστικές βουτιές και θαλάσσια σπορ. Οι οργανωμένες πλαζ Κρυονέρι (απ’ όπου μπορείτε να περάσετε κολυμπώντας στο νησάκι της Παναγιάς) και Πίσω Κρυονέρι, που βρίσκονται μέσα στον οικισμό, η κοσμοπολίτικη, ολόχρυση αμμουδιά του Βάλτου, η κατάφυτη παραλία του Λύχνου με τα θαλάσσια σπήλαια, ο κόλπος του Αι Γιαννάκη και το γραφικό Σαρακίνικο με ψιλή άμμο και τον καταπράσινο ελαιώνα στο βάθος, αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.

image

Με αφετηρία την Πάργα σας προτείνουμε μία επίσκεψη στις Πηγές του Αχέροντα ποταμού, στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου, στο ιστορικό Σούλι, αλλά και στους αντικρινούς Παξούς – Αντίπαξους με καραβάκια που ξεκινούν από το λιμανάκι της.

Σύβοτα. Τα φιόρδ του Ιονίου!

Η αποθέωση του γαλάζιου και του πράσινου που «στολίζει» την πολυσχιδή Πολυνησία του νομού Θεσπρωτίας είναι ο κύριος λόγος που ο γραφικός οικισμός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο «εξωτικούς» προορισμούς της Ελλάδας. Με βασικό ατού μια θαλασσινή δαντέλα από κατάφυτες νησίδες, απλωτές παραλίες με τροπικά νερά, αλλά και απάνεμες, κρυφές αγκαλιές, τα Σύβοτα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πολυφωτογραφημένα θέρετρα της Καραϊβικής. Για τους ιστιοπλόους του Ιονίου αποτελούν απαραίτητη στάση. Για όσους θέλουν να ζήσουν μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους must προορισμούς.

image

Σε μικρή απόσταση από την ακτή φιγουράρουν τα νησάκια Μαύρο ΌροςΆγιος ΝικόλαοςΜουρτεμένο και μια σειρά από μικρότερες βραχονησίδες. Αν δεν διαθέτετε δικό σας πλεούμενο, αξίζει να νοικιάσετε ένα βαρκάκι και να ανοιχθείτε στα απάνεμα νερά. Ανακαλύψτε τη δική σας θαλασσινή γωνιά (προτείνουμε τις παραλίες Διαπόρι και Αλάτι) και αφήστε τη μαγεία των πλωτών παράδεισων να σας συνεπάρει. Η πιο φημισμένη παραλία βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο και δεν είναι άλλη από την περίφημη Πισίνα, όνομα και πράγμα! Λευκή αμμουδιά… γαλαζοπράσινα διάφανα νερά… κυκλωμένη από πράσινο. Στο Μουρτεμένο σας περιμένει η Μπέλα Βράκα, η δεύτερη μεγάλη σταρ της περιοχής, την οποία όμως μπορείτε να προσεγγίσετε και πεζοί,μιας και συνδέεται με τη στεριά με στενή λωρίδα χρυσής άμμου.

image

Κοντά στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται, η γαλήνια Ζάβια με πολύ πράσινο και δροσερά νερά. Στο βόρειο άκρο του όρμου των Συβότων ξεχωρίζει η Ακτή Ζέρη και η πάλλευκη αμμουδιά του Γαλλικού Μόλου. Αφήνοντας τα Σύβοτα με κατεύθυνση προς Πέρδικα σας περιμένουν δυο ακόμη υπέροχες παραλίες: η Μικρή και Μέγα Άμμος, στην οποία μπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.

Πώς θα πάτε
Η Πάργα απέχει 420 χλμ. από την Αθήνα και τα Σύβοτα 447 χλμ.
Η απόσταση Πάργα – Σύβοτα είναι 35 χλμ.