Ήταν ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες που είχε έντονα τη γεύση της Ελλάδας. Ίσως να έφταιγε η γαστρονομική βραδιά στο εστιατόριο «Philema» στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, με τον τραχανά, τον ταραμά, τη φάβα και τη σπανακόπιτα στα πιάτα μας, ίσως πάλι και η ελληνική παρέα, κάλεσμα του φιλόξενου Έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ακόμα ίσως και η αφόρητη ζέστη, παράταιρη για τα βελγικά δεδομένα, που μας αιφνιδίασε, χωρίς να έχουμε μαζί μας την εναλλακτική της κοντινότερης παραλίας.

Ads

Άλλωστε το ταξίδι είχε θέμα «Η Ελλάδα στο πιάτο», που ανέδειξε τελικά επιτυχώς την πλούσια σοδειά της ελληνικής γης. Μια ιδέα του Μάνου Μακρυγιαννάκη, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Philema», που κατάφερε και βρήκε υποστήριξη από τον δραστήριο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, και μπόρεσε να υλοποιηθεί με σκοπό να δοθεί εικόνα έξω από τα στερεότυπα για την ελληνική γαστρονομία. Τέσσερις Έλληνες σεφ (Μάνος Μακρυγιαννάκης, Αντιγόνη Παπαβασιλείου – «Φίλεμα», Βρυξέλλες, Μιχάλης Χάσικος – «Upano», Ρέθυμνο, και Γρηγόρης Χέλμης – «Με Ζεν», Βόλος – Λάρισα) μαγείρεψαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για τους καλεσμένους από κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, ντομάτα κι ελιά, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή με καραμελωμένο φουντούκι και χαβιάρι μαύρου σκόρδου ήταν μερικά από τα εδέσματα.

Το εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου κατακλύστηκε από πεινασμένα περίεργους επισκέπτες, ελληνικό λάδι και ξίδι, και φυσικά άφθονο ελληνικό κρασί από τους αμπελώνες της ελληνικής γης. Χαρούμενα τσουγκρίσματα, γέλια, συγχαρητήρια σε όλες τις γλώσσες και στο τέλος χορτάτοι και ελαφρώς… πιωμένοι άντε να βρούμε τον δρόμο για το σπίτι, για την ακρίβεια την Avenue Louise για το ξενοδοχείο…

Ads

Λίγο νωρίτερα ο Στέλιος Κούλογλου είχε καλωσορίσει τους επισκέπτες λέγοντας: «Αυτά τα εδέσματα που δοκιμάζετε τώρα είναι η αληθινή Ελλάδα!». Πάνω από 500 άτομα κατάφεραν να φτάσουν στο εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ πολλοί ακόμη έμειναν έξω λόγω της μεγάλης προσέλευσης, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία παρόμοιων εκδηλώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Κούλογλου μίλησε και για τα στερεότυπα και τις επιθέσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα τα τελευταία χρόνια: «Πρέπει να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας, το οποίο εξακολουθεί να είναι δημιουργικό, παρά την κρίση». «Η πρόθεση ήταν να δείξουμε αυθεντικά ελληνικά υλικά, τα οποία πρέπει ν’ αναδειχτούν» ανέφερε ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης. «Η ελληνική δημιουργική κουζίνα έχει ‘φύγει’ αρκετά ψηλά. Είναι αρκετοί οι σεφ που ασχολούνται σοβαρά με τα προϊόντα καθαυτά. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Μαζί με αυτά τα τέσσερα υλικά και πάντα στο πλαίσιο της προώθησης της μικρής ελληνικής παραγωγής, για την κουζίνα του Ευρωκοινοβουλίου βρήκαν τον δρόμο κι ένα πλήθος άλλα ελληνικά προϊόντα που «συμμετείχαν» σ’ αυτήν την περιπέτεια γεύσεων και αρωμάτων, όπως, μεταξύ άλλων, τυριά από την Κρήτη, αυγοτάραχο από την Πρέβεζα, μαύρο σκόρδο απ’ το Πήλιο και βέβαια αγνό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Επιδιώκοντας να αναδείξει τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο, η εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στη Benelux, το Greek Gastronomy Guide, το εστιατόριο «Φίλεμα», το Discovering Network και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας.

Παρόντες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, οι ευρωβουλευτές Στέφαν Εκ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και Γιώργος Κύρτσος (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και πολλά άλλα στελέχη ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Tα προϊόντα της εκδήλωσης χορήγησαν: διανομείς Sani και Alexopoulos, Canette και Oengea κρασιά, τσίπουρο Καρδάση και μπίρα «Νήσος». Sin Oil καπνιστό ελαιόλαδο και Zero One, Delta Morea παρθένο ελαιόλαδο. Tυροκομικά Τζουρμπάκης, αλλαντικά Αφοί Χάσικου και Βορείου Ελλάδος. Black Garlic για το μαύρο σκόρδο και Alpha Freeze. Χορηγός επικοινωνίας Newsville. 

Εφημερίδα των Συντακτών