Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές, σπηλιές, νόστιμο φαγητό, ηρεμία και η κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Οι Μικρές Κυκλάδες είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Ads

Ηρακλειά. Σχοινούσα. Δονούσα. Κουφονήσια. Αυτά τα λιλιπούτεια νησιά, μαζί με την ακατοίκητη Κέρο, συνθέτουν τον μαγικό μικρόκοσμο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. 

Κουφονήσια

Σε απόσταση μιας περίπου ώρα από την Αμοργό, συναντά κανείς τα Κουφονήσια, ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από το πάνω και το κάτω Κουφονήσι. Το πάνω Κουφονήσι είναι το μόνο από τα δύο που κατοικείται και ακόμα κι αν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, δεν έχει χάσει ακόμα την αυθεντικότητα του. Η έκταση του είναι τόσο μικρή, που μόλις σε τρεις ώρες μπορεί κανείς να κάνει το γύρω του νησιού περπατώντας.

Ads

Για τους λάτρεις της ησυχίας και του ελευθέρου κάμπινγκ, ενδείκνυται το κάτω Κουφονήσι. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το πάνω Κουφονήσι και η πρόσβαση γίνεται με ένα μικρό βαρκάκι σε τακτά δρομολόγια.

image

Στο Κάτω Κουφονήσι θα πρέπει να είστε πλήρως εξοπλισμένοι γιατί δεν υπάρχει κανένα μαγαζί, παρά μόνο μία ταβέρνα, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τοπικά έδεσμα, βραδιές ζωντανής μουσικής και αυθεντική διασκέδαση.

Δονούσα

Ό,τι στερείται σε μέγεθος, η Δονούσα το αναπληρώνει σε παραλίες. Μερικές από τις ομορφότερες όλων των Κυκλάδων συγκεντρώνονται στα ελάχιστα χιλιόμετρα της ακτογραμμής της.

image

Για κάποιους ίσως είναι άγονη γραμμή, ένα ξεχασμένο μέρος όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη και τουρισμός. αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Οι επίμονοι ταξιδιώτες που μαγεύτηκαν από τα κάλλη της επιστρέφουν εμμονικά κάθε χρόνο, κάνοντας το νησί ολοένα και δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό.

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο των Μικρών Κυκλάδων, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές. Γαλαζοπράσινα νερά και ναυάγια στο βυθό (Αλιμιά), μεγαλειώδη σπήλαια (του Αϊ-Γιάννη), και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο συνθέτουν το λιλιπούτειο παράδεισο της Ηρακλειάς.

image

Ένας ανέγγιχτος κόσμος, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της γνώριμης καθημερινότητας, θα σας σαγηνεύσει με την απέριττη ομορφιά του και την απλότητα των απολαύσεων που προσφέρει: είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψετε και το επόμενο καλοκαίρι!

Σχοινούσα

image

Η Σχοινούσα χρωστά το όνομά του στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Από δω θα ξεκινήσετε για να περιηγηθείτε στο μικρό νησάκι μέσα από μονοπάτια γεμάτα περιβόλια και φοίνικες. Μέσα σε δύο ώρες θα έχετε κάνει το γύρο του εντυπωσιασμένοι από τις καταπληκτικές παραλίες που κρύβει κάθε όρμος του.