Ήλιος, πέτρα και θάλασσα είναι τα «δομικά υλικά» ενός συγκλονιστικού τοπίου, όπου φιλοξενούνται μερικά από τα πιο γοητευτικά παραθαλάσσια στολίδια της Λακωνικής Μάνης, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Ads

Ελάτε να τα γνωρίσουμε από κοντά.
Η περιήγηση ξεκινά από το Γύθειο (43 χλμ. ΝΑ της Σπάρτης), τη σύγχρονη παραλιακή πόλη που γοητεύει με τα πολύχρωμα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, τα στενά ανηφορικά σοκάκια και το λιμάνι που σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Ξεκινήστε με μια βόλτα στο κατάφυτο νησάκι Κρανάη (Μαραθονήσι), στη νότια πλευρά της πόλης, το οποίο ενώνεται με τη στεριά με στενή λωρίδα γης. Εδώ λειτουργεί το Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο Μάνης (Πύργος Τζανετάκη), με ενδιαφέρουσα έκθεση αφιερωμένη στους ξένους περιηγητές που επισκέφθηκαν την περιοχή. Αξίζει ακόμη να δείτε την αρχαία πόλη, στη βόρεια είσοδο του Γυθείου, με ερείπια ακρόπολης, θεάτρου και ρωμαϊκών κτηρίων. Οι εκτεταμένες αμμουδιές του Μαυροβουνίου και της Σελινίτσας προσφέρονται για δροσερές βουτιές, αλλά και για ρομαντικούς περιπάτους όταν πέφτει το σούρουπο. Σε κοντινή απόσταση (14 χλμ. ΝΔ), συναντάμε τον Αγερανό, παραλιακό οικισμό με παλιά μανιάτικα σπίτια, πύργους, αλλά και τεράστια αμμουδιά, καθώς και το γραφικό Σκουτάρι (18 χλμ. ΝΔ) στο μυχό όμορφου κόλπου.

Η εμβληματική περιοχή της Αρεόπολης θεωρείται – και δικαίως – από τους πλέον δημοφιλείς σταθμούς για εξορμήσεις σε ολόκληρη την Λακωνική Μάνη. Επισκεφθείτε το καρτ-ποσταλικό Λιμένι (4χλμ. Β) με τα γαλαζοπράσινα νερά και απολαύστε ολόφρεσκα θαλασσινά στις ξακουστές του ψαροταβέρνες με θέα τον πύργο των Μαυρομιχαλαίων. Σε κοντινή απόσταση, το Καραβοστάσι, είναι ιδανικό για διαμονή, κολύμπι, αλλά και ως αφετηρία για πεζοπορικές διαδρομές στην άγρια μανιάτικη φύση. Κατευθυνόμενοι προς νότο, επιβάλλεται μια στάση στα εντυπωσιακά σπήλαια του Διρού, από τα ωραιότερα λιμναία στον κόσμο! 

Για βουτιές στα πέριξ προσφέρονται οι γραφικές παραλίες Αγία Βαρβάρα και Νησάκι, κοντά στο παραδοσιακό ψαροχώρι του Κότρωνα. Ο μανιάτικος παραθαλλάσιος οικισμός του Γερολιμένα, επονομαζόμενος και «μικρό Αλγέρι», προφυλαγμένος από το ακρωτήρι Κάβο Γκρόσο, προκαλεί πραγματικό δέος με την άγρια ομορφιά του. Το γραφικό λιμανάκι του αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό εμπορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, διαθέτει τουριστικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών για μια αξέχαστη διαμονή. Αξίζει να δείτε το νησάκι Καραβόπετρα (3,5 μίλια νότια του Γερολιμένα), τον όρμο του Μέζαπου και τη χερσόνησο Τηγάνι. Για κολύμπι ιδανικές είναι οι μικρές παραλίες ανάμεσα στα Άλικα και τη Βάθεια, αλλά και η αχανής αμμουδιά στο Μαρμάρι, η μεγαλύτερη στη λακωνική Μάνη. Κοντά στο άκρο της λακωνικής χερσονήσου, ο κουκλίστικος παραθεριστικός οικισμός του Πόρτο Κάγιο, χτισμένος σε κλειστό όρμο, ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Ads