Με λίγες εκπλήξεις και με την επικράτηση των φαβορί, ολοκληρώθηκε η φετινή έκτη απονομή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν ο Πάνος Χ. Κούτρας και ο Γιάννης Οικονομίδης, που είδαν τις δημιουργίες τους «Xenia» (φωτογραφία άρθρου) και «Το Μικρό Ψάρι» αντίστοιχα, να αποσπούν τα σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς. Ενώ και η υπέροχη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, διακρίθηκε σε αρκετές από τις κατηγορίες που ήταν υποψήφια.

Ads

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, Βασίλης Κατσούφης, σήμανε την έναρξη των έκτων Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την Τελετή Απονομής να πραγματοποιείται στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Το νέο βραβείο της Ακαδημίας, φιλοτέχνησαν ο Σταύρος Τακτικός και η Ευαγγελία Μούρτζη, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

image

Μεγάλος νικητής της φετινής απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015, είναι αναμφισβήτητα ο Πάνος Χ. Κούτρας, καθώς είδε το νέο του φιλμ «Xenia» – το οποίο οδηγούσε την κούρσα των υποψηφιοτήτων με 15 – να αποσπά έξι βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.

Ads

image

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραλαβή του Βραβείου Σεναρίου, ο Πάνος Χ. Κούτρας αφού ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στο σενάριο, είπε χαρακτηριστικά: “Κι επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.” Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, που συμπλήρωσε: “Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο εδώ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.”

Διαβάστε επίσης:
Xenia: Iστορία ενηλικίωσης κι ένα μουσικό road movie
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

Το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, με 14 υποψηφιότητες, κατάφερα να κερδίσει τελικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Βίκυ Παπαδοπούλου) και φυσικά το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του σπουδαίου Βαγγέλη Μουρίκη. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ως μία από τις αρνητικές εκπλήξεις της βραδιάς το γεγονός ότι δεν τιμήθηκε με κάποιο σχετικό βραβείο ο ίδιος ο Γιάννης Οικονομίδης, που με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, μας παρουσίασε μία ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή καλλιτεχνική δημιουργία.

image

Διαβάστε επίσης:
Το Μικρό Ψάρι: Απολαυστικός Β. Μουρίκης στην καλύτερη ταινία του Γ. Οικονομίδη
Συνέντευξη – Γ. Οικονομίδης: Το «Μικρό Ψάρι» καταφάσκει υπέρ του ανθρώπου

H αναζωογονητική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, έχοντας αποσπάσει 8 υποψηφιότητες, κατάφερα τελικά να κερδίσει 4 βραβεία στις Κατηγορίες:

  • Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
  • Βραβείο Μακιγιάζ
  • Βραβείο Σκηνογραφίας
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Διαβάστε επίσης:
Στην όμορφη «Νορβηγία» η «κατάσταση είναι Καζαμπλάνκα…»

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση του κινηματογράφου, η τελετή απονομής των Βραβείων 2015 της ΕΑΚ ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο σινεμά. Οικοδεσπότης της βραδιάς, ήταν ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Το concept, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία είχαν αναλάβει ο Αλέξης Καρδαράς και ο Χρίστος Γεωργίου από κοινού. Την ενδυματολογική επιμέλεια είχε ο Βασίλης Μπαρμπαρίτος, τους φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας, το μακιγιάζ ο Γιάννης Παμούκης, τη μουσική επιμέλεια ο Νίκος Πλατύραχος και τη διεύθυνση παραγωγής ο Πάνος Σταμπόγλης.

image

Μέγας Χορηγός της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ήταν φέτος ο OTE TV που παρέδωσε το Βραβείο Κοινού στο φιλμ «Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη. Το παρών στην τελετή απονομής των Βραβείων της ΕΑΚ για το 2015 έδωσε και η Φανί Αρντάν. Μια καλλιτεχνική προσωπικότητα διεθνούς φήμης που τιμήθηκε από την Ακαδημία με το ειδικό Τιμητικό Βραβείο για τη σημαντική συνεισφορά της στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Το τιμητικό βραβείο παρέδωσε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

image

Αύριο (Τρίτη 31 Μαρτίου), η Φανί Αρντάν θα βρεθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για να παρουσιάσει σε πρεμιέρα την ταινία της «Obsessive Rhythms» / «Cadences Οbstinées», όπου υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η προβολή της ταινίας θα ξεκινήσει στις 16.00, ενώ αμέσως μετά, η διακεκριμένη ηθοποιός θα παραδώσει ένα εφ’ όλης της ύλης masterclass. Η είσοδος για την προβολή και το masterclass είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε επίσης:
Η Φανί Αρντάν στην Αθήνα για την πρεμιέρα του «Obsessive Rhythms»!

Αναλυτικά τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) για το 2015 έχουν ως εξής:

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» – Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea

image

Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» – Δώρα Νάζου

Βραβείο Ήχου
«Το Μικρό Ψάρι» – Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» – Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» – Γιάννης Βεσλεμές

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό Ψάρι» – Μπάμπης Παπαδόπουλος

Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» – Γιώργος Λαμπρινός

Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» – Κωστής Γκίκας

Βραβείο Κοινού
«Από Ερωτα» – Θοδωρής Αθερίδης

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
«Το Μικρό Ψάρι» – Βίκυ Παπαδοπούλου

image

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
«Xenia» – Άγγελος Παπαδημητρίου

image

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
«Στο Σπίτι» – Μαρία Καλλιμάνη

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
«Το Μικρό Ψάρι» – Βαγγέλης Μουρίκης

image

Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» – Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Νορβηγία» – Γιάννης Βεσλεμές

image

Βραβείο Σκηνοθεσίας
«Xenia» – Πάνος Χ. Κούτρας

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Βόλτα» – Στέλλα Κυριακοπούλου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Μια Οικογενειακή Υπόθεση» – Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia» – Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου (παραγωγοί)