Δύο χρόνια μετά την προβολή του φιλμ «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Everything Will Be Fine – 2015), ο Βιμ Βέντερς επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία «Στο Βαθύ Γαλάζιο» (Submergence – 2017), με πρωταγωνιστές τους ταλαντούχους ηθοποιούς, Τζέιμς ΜακΑβόι και Αλίσια Βικάντερ. Ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης, καταφέρνει να κινείται με χαρακτηριστική ευκολία, μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη το νέο του ντοκιμαντέρ για τον Πάπα Φραγκίσκο, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Μάιο στο 71ο Φεστιβάλ Καννών.

Ads

«Αυτό για το οποίο ελπίζω είναι μια βροχερή νύχτα Πέμπτης στο Μπρίστολ ή το Ντιτρόιτ ή όπου αλλού βρίσκεσαι καθώς θα βγαίνεις από το σινεμά έχοντας δει την ταινία, να έχει διαφοροποιηθεί λίγο η άποψή σου σχετικά τόσο με τον πλανήτη όσο και με τις συνήθειές σου. Θέλω να κάνω τον θεατή να συνειδητοποιήσει πραγματικά πόσο τεράστιος είναι ο κόσμος, πόσο ποικιλόμορφος είναι αλλά και πόσο εύθραυστος.» – Βιμ Βέντερς

image

«Στο Βαθύ Γαλάζιο» (Submergence – 2017) του Βιμ Βέντερς (Γερμανία, Η.Π.Α., Γαλλία, Ισπανία)

Ads

Η Ντανιέλ Φλάντερς (Αλίσια Βικάντερ) και ο Τζέιμς Μορ (Τζέιμς ΜακΑβόι) είναι δύο άνθρωποι που συναντιούνται τυχαία σε ένα απομονωμένο και ειδυλλιακό ξενοδοχείο στη Νορμανδία. Και οι δύο προετοιμάζονται για μια επικίνδυνη αποστολή που έχουν αναλάβει. Ερωτεύονται σχεδόν παρά τη θέλησή τους, αλλά σύντομα αναγνωρίζουν ο ένας στον άλλο εκείνη τη μία και μοναδική αγάπη στη ζωή τους, εκείνη που θα τους σημαδέψει για πάντα.

image

Όταν έρχεται η ώρα να αφήσουν το ειδύλλιό τους στη μέση για να προχωρήσουν στις αποστολές που έχουν αναλάβει, διαπιστώνουμε ότι ο Τζέιμς είναι πράκτορας που δουλεύει για τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας. Στόχος του είναι να πάει στη Σομαλία υποδυόμενος έναν μηχανικό, προκειμένου να εντοπίσει και να εξαρθρώσει μια ομάδα τζιχαντιστών, πριν μέλη της χτυπήσουν την Ευρώπη με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

image

Η Ντανιέλ από την άλλη είναι μαθηματικός – βιολόγος, που εργάζεται σε μια αποστολή καταδύσεων βαθέων υδάτων, στο πλαίσιο μιας έρευνας που αναζητά την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας. Η αποστολή του Τζέιμς δεν πάει καλά. Πιάνεται όμηρος από τους τζιχαντιστές και δεν έχει τρόπο να επικοινωνήσει με την Ντανιέλ. Αλλά κι εκείνη πρέπει να κατέβει στον πυθμένα του ωκεανού με το κίτρινο υποβρύχιό της, χωρίς καν να ξέρει αν ο Τζέιμς είναι ακόμα ζωντανός.

image

Σίγουρα το «Στο Βαθύ Γαλάζιο» (Submergence – 2017) δεν είναι η καλύτερη δημιουργία του Βιμ Βέντερς. Είναι όμως μία ταινία που έχει λόγω ύπαρξης και θέασης. Το σενάριο του φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του J.M. Ledgard, αλλά το βασικό πλεονέκτημα του έργου είναι οι δύο χαρισματικοί πρωταγωνιστικές του – Τζέιμς ΜακΑβόι και Αλίσια Βικάντερ – και η εξαιρετική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

image

«Ο Τζέιμς ΜακΑβόι / James McAvoy είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του και το έχει αποδείξει σε πολλές ταινίες. Όταν βγήκε «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας» στις αίθουσες, έγινε μία από τις αγαπημένες μου ταινίες. Και βλέποντας τον Τζέιμς εκεί, ήξερα ότι το είχε μέσα του. Έχει παίξει ένα πολύ ευρύ φάσμα χαρακτήρων, με μεγάλη επιτυχία. Γνώριζα όμως ότι έκρυβε μέσα του έναν ηθοποιό έτοιμο να βγάλει κάτι εντελώς προσωπικό και πολύ κοντά στην καρδιά του.» – Αναφέρει χαρακτηριστικά ο καταξιωμένος Γερμανός σκηνοθέτης και συμπληρώνει:

«Και η Αλίσια Βικάντερ / Alicia Vikander μου έδωσε ακριβώς αυτό που είχα φανταστεί ως ερμηνεία της Ντάνι χαρακτήρα. Είναι πολύ χαρισματική, πολύ όμορφη, πολύ λαμπρή και σχεδόν μαγεύει την κάμερα. Έπρεπε να κάνει πολύ έρευνα για να προετοιμαστεί. Η Ντάνι της ταινίας είναι μόνο 28 ετών, η δουλειά της όμως έχει τεράστιες ευθύνες και μεγάλες απαιτήσεις. Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί νέοι σήμερα γύρω σ’ αυτήν την ηλικία, που έχουν τέτοια ευθύνη στο περιβάλλον εργασίας τους, είτε εργάζονται σε ανώτερη θέση στη Google είτε σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο. Η Αλίσια λοιπόν, μια κοπέλα σε αυτήν την ηλικία, είναι μια ηθοποιός με την οποία μπορεί άνετα να ταυτιστεί κάποιος από αυτήν τη γενιά. Είναι τέλεια ως αυτό το αφοσιωμένο, εξαιρετικά φωτεινό, εξαιρετικά αποφασισμένο πρόσωπο, που είναι πρόθυμο να προχωρήσει μέχρι τέλος την αποστολή της, παρά τους κινδύνους. Με την Αλίσια και τον Τζέιμς είχα δύο ηθοποιούς που πραγματικά ήθελαν να είναι αυτοί οι χαρακτήρες.»

image

Διαβάστε επίσης: