Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη» του Κιγιόσι Κουροσάβα, ενώ επίσης αξιόλογες επιλογές αποτελούν τα φιλμ: «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» του Τζούλιο Ρικιαρέλι και το υποψήφιο για Όσκαρ, «Trumbo: Ο πιο Γνωστός Άγνωστος Σεναριογράφος του Χόλιγουντ» του Τζέι Ρόουτς.

Ads

«Trumbo: Ο πιο Γνωστός Άγνωστος Σεναριογράφος του Χόλιγουντ» (Trumbo – 2015) του Τζέι Ρόουτς (Η.Π.Α.)

image

Το 1940, o Ντάλτον Τράμπο (Dalton Trumbo) – τον ερμηνεύει ο Μπράιαν Κράνστον (Bryan Cranston) – είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους σεναριογράφους του κόσμου. Θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλιγουντ, ενώ παράλληλα είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Τράμπο αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή. Για τα επόμενα δεκατρία (13) χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Τράμπο, από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Ο σπουδαίος σεναριογράφος αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι του, οι συνάδελφοι του, ακόμα και οι γείτονες του, τον αποφεύγουν.

Ads

Εξαιρετικός ο Μπράιαν Κράνστον, σε μία ταινία που αναδεικνύει με πιστότητα την εποχή του Μακαρθισμού και τα κακώς κείμενα του Χόλιγουντ. Εκεί όπου η ελευθερία της έκφρασης, κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται. Το φιλμ είχε αποσπάσει υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου σε Δράμα για τον Μπράιαν Κράνστον και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την Έλεν Μίρεν, χωρίς όμως να κερδίσει κάποια βράβευση. Παράλληλα έχει κερδίσει και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την αξιόλογη ερμηνεία του Μπράιαν Κράνστον. Το σενάριο του John McNamara, είναι βασισμένο σε βιβλίο του Bruce Cook, ενώ στο καστ, εκτός από τον Μπράιαν Κράνστον και την Έλεν Μίρεν, συναντάμε τους ηθοποιούς: Ελ Φάνινγκ, Νταιάν Λέιν, Άλαν Τάντικ, Τζον Γκούντμαν, Michael Stuhlbarg (στον ρόλο του ηθοποιού Edward G. Robinson) και Dean O’Gorman (στον ρόλο του Kirk Douglas). Μία συναρπαστική, βιογραφική ταινία.

Διαβάστε επίσης:
Μακαρθισμός και Χόλιγουντ: Ο σεναριογράφος Ντάλτον Τράμπο
Μακαρθισμός καλεί Χόλιγουντ: «Καληνύχτα, και Καλή Τύχη»

«Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη» (Journey To The Shore / Kishibe no tabi – 2015) του Κιγιόσι Κουροσάβα (Ιαπωνία, Γαλλία)

image

Το ταξίδι της Μιζούκι (Έρι Φουκάτσου) και του συζύγου της Γιουσούκε (Ταντανόμπου Ασάνο) δεν σταματά, παρόλο που εκείνος πνίγηκε στη θάλασσα πριν από τρία χρόνια. Όταν ξαφνικά επιστρέφει στο σπίτι, εκείνη δεν εκπλήσσεται. Αντ’ αυτού, η Μιζούκι αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ. Συμφωνεί με τον άντρα της να την πάρει μαζί του σ’ ένα ταξίδι. Η Μιζούκι θέλει να γνωρίσει τους ανθρώπους εκείνους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το ταξίδι τούς οδηγεί στην ιαπωνική ενδοχώρα, στα χωριά και στην εξοχή. Είναι ένα όμορφο ταξίδι, που κινείται στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού ανάμεσα σε πνεύματα και φαντάσματα. Πρόκειται για ένα road movie, μια ιδιαίτερη ταινία για τη ζωή και τον θάνατο.

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Κιγιόσι Κουροσάβα, είναι ένας πραγματικός τεχνίτης της κινηματογραφικής εικόνας.  Στη νέα του δημιουργία, μιλά για την αγάπη, την απουσία, το πένθος που δεν μπορούμε να μην βιώσουμε, αλλά και την ελπίδα. Είναι ένα ταξίδι προς την άλλη όχθη. Ένα ιδιαίτερο road movie, με πλάνα σπάνιας ομορφιάς, σ’ ένα συμβολικό ταξίδι εκεί όπου η δύναμη της αγάπης αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο.

«Στην πραγματικότητα, αυτός ο εξαιρετικά οικείος και συναισθηματικός διάλογος τοποθετείται στο κρεβάτι του θανάτου. Στη φαντασία όμως, αυτός ο χώρος και ο χρόνος που επεκτείνονται ώστε να περιλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία, ερμηνεύονται με τον αφηγηματικό όρο «ταξίδι». Αυτή είναι η τολμηρή υπόθεση επί της οποίας χτίστηκε το μυθιστόρημα που βασίστηκε η ταινία μου.» – Κιγιόσι Κουροσάβα

«Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies / Im Labyrinth des Schweigens – 2014) του Τζούλιο Ρικιαρέλι (Γερμανία)

image

1958, Γερμανία. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός εισαγγελέας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αστικοί μύθοι, ή ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της στην εντυπωσιακή δημιουργία του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies). Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, o Jonas Hollander του Homeland, που τον συναντήσαμε στο σινεμά ως «Άδωξο Μπάσταρδο» (2009) και ως «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» (2010), υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι βγαίνει από τον λαβύρινθο της σιωπής, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Έχοντας τα ίδια κινηματογραφικά συμπτώματα με άλλες μεγάλες γερμανικές ταινίες, όπως το «Goodbye Lenin» και «Οι Ζωές των Άλλων», αλλά και μια ενδόμυχη πολιτική και κοινωνική σάτιρα, η ταινία παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής Ιστορίας. Μία συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον Σεπτέμβριο στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας – όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Μία ιδιαίτερα αξιόλογη ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η οποία ήταν ανάμεσα στις εννέα (9) Υποψήφιες Ταινίες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2016.

Διαβάστε επίσης:
Επτά ταινίες για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Κυκλοφορούν επίσης:
«Les Cowboys» (Cowboys – 2015) του Τομά Μπιντεγκέν (Γαλλία)

image

Όταν η 16χρονη κόρη του Άλαν ξαφνικά εξαφανίζεται, εκείνος ξεκινά να την αναζητά απεγνωσμένα. Δίπλα του στην αγωνιώδη διαδρομή, ο νεαρός του γιoς αποφασίζει να θυσιάσει τα καλύτερά του χρόνια προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του πατέρα του. Η σκοτεινή Οδύσσεια όμως, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ο δρόμος τους θα είναι τελικά πολύ πιο μακρύς απ’ όσο φαντάζονταν.

Η ταινία αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τομά Μπιντεγκέν. Ο βραβευμένος με δυο Σεζάρ σεναριογράφος του υποψήφιου για Χρυσή Σφαίρα «Σώμα με Σώμα» και του υποψήφιου για Όσκαρ «Ο Προφήτης», κατασκευάζει αυτή τη φορά μια ιστορία που αντανακλά τις αξίες και τα ιδανικά της Αμερικάνικης Δύσης, τοποθετώντας όμως τη δράση της, στη Γαλλία. Ο Μπιντεγκέν, περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και παρουσιάζει έναν συνδυασμό road movie και γουέστερν που εντυπωσίασε τους θεατές τον Μάιο του 2015 στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και προβλήθηκε στο Τμήμα, Χρυσή Κάμερα. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Φρανσουά Νταμιέν, Φίνεγκαν Όλντφιλντ, Τζον Σ. Ράιλι, Αντόνια Κάμπελ-Χιουζ. Μία επίκαιρη ιστορία, που απέσπασε τέσσερις (4) υποψηφιότητες στα βραβεία César.

«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία της ευρύτερης κατάστασης για να αποκαλύψουμε την δική μας ιστορία. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έδωσαν μια νέα διάσταση στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Ξαφνικά, ένα ολόκληρο διεθνές δίκτυο έφτανε από το Πακιστάν ως την Αλγερία, από την Υεμένη ως τη Γιουγκοσλαβία. Όταν ο Κιντ βλέπει την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στην τηλεόραση, δε βλέπει μια διεθνή καταστροφή, βλέπει την δική του αδερφή. Σε εκείνο το σημείο η “μικρή” ιστορία γίνεται μέρος της μεγαλύτερης ιστορίας.» – Τομά Μπιντεγκέν

«Η Τζέιν Πήρε Το Όπλο Της» (Jane Got a Gun – 2016) του Γκάβιν Ο’ Κόνορ (Η.Π.Α.)

image

Νέα, όμορφη και δυναμική, η Τζέιν (Νάταλι Πόρτμαν) βλέπει τον σύζυγό της (Νόα Έμεριχ) να επιστρέφει χτυπημένος από οκτώ σφαίρες, μετά από μια σύγκρουση με τη συμμορία του. Η Τζέιν ζητά την βοήθεια του παλιού της αγαπημένου (Τζόελ Έντγκερτον) για να απωθήσει την νέα επίθεση της συμμορίας με επικεφαλής τον Κόλιν (Γιούαν Μακγκρέγκορ), που θέλει να αποτελειώσει τον σύζυγο της Τζέιν. Όσο οι δυο τους οχυρώνουν το σπίτι με θανάσιμες παγίδες, τα παλιά τους συναισθήματα ξαναφουντώνουν εν μέσω της καταιγιστικής δράσης και η Τζέιν θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον άνδρα της και τον παλιό της έρωτα.

Η Νάταλι Πόρτμαν, ο Γιούαν Μακγκρέγκορ, ο Τζόελ Έντγκερτον, ο Ροντρίγκο Σαντόρο, ο Νόα Έμεριχ, ο Μπόιντ Ζόλμπρουκ και ο Άλεξ Μανέτ, πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Γκάβιν Ο’ Κόνορ (Tumbleweeds – 1999, Ζήτημα Τιμής / Pride and Glory – 2008).

«Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο ο Μπράιαν χρησιμοποίησε το είδος του ουέστερν για να εξερευνήσει το πώς η Τζέιν σιγά-σιγά αποκτά επίγνωση της δύναμή της και τελικά τη χρησιμοποιεί για να προστατέψει την οικογένειά της. Την εποχή εκείνη η Δύση ήταν αχαρτογράφητη περιοχή, άρα υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες ελευθερίας για μια γυναίκα. Οι γυναίκες είχαν δουλειές και δούλευαν σε ράντσα και πήγαιναν στο σχολείο και ψήφιζαν για πρώτη φορά. Η Τζέιν αναγκάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση που εμφανίζεται μπροστά της και τελικά ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της που μέχρι τότε αναζητούσε στους άντρες γύρω της. Δεν χρειάζεται πια την στήριξή τους για να τα καταφέρει.» – Νάταλι Πόρτμαν

«Οδηγός Για Singles» (How to Be Single – 2015) του Κρίστιαν Ντίτερ (Η.Π.Α.)

image

Υπάρχει ο σωστός τρόπος να είσαι single, ο λάθος τρόπος, και έπειτα υπάρχει… η Άλις. Όπως και η Ρόμπιν. Η Λούσι. Η Μεγκ. Ο Τομ. Ο Ντέιβιντ. Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη μοναχικές καρδιές που ψάχνουν το σωστό ταίρι, είτε πρόκειται για έρωτα, ραντεβού ή κάτι ενδιάμεσα. Και κάπου ανάμεσα στα ερωτικά μηνύματα και τα one-night stands, κοινό σημείο όλων των ανύπανδρων ανδρών και γυναικών, είναι η ανάγκη τους να μάθουν να είναι μόνοι σε ένα κόσμο που η έννοια της αγάπης αλλάζει διαρκώς. Τα νυχτοπερπατήματα σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ…

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιζ Τουτσίλο, σεναριογράφου της ταινίας «He’s Just Not That Into You», αλλά και επεισοδίων των «Sex and the City» και «Smash». Η σκηνοθεσία είναι του Κρίστιαν Ντίτερ, σκηνοθέτη των «Love Rosie» και «French for Beginners». Πρωταγωνιστούν οι: Ντακότα Τζόνσον, Ρέμπελ Γουίλσον, Λέσλι Μαν και Άλισον Μπρι.