Λιτή η νέα κινηματογραφική εβδομάδα με λίγες ταινίες να κάνουν την εμφάνιση τους στις αίθουσες. Γεγονός αναμενόμενο εν όψει και του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών που σηκώνει την αυλαία την Τετάρτη 13 Μαΐου. Η Έβδομη Τέχνη όμως έχει την τιμητική στη Θεσσαλονίκη, τόσο λόγω της παρουσίας των αδερφών Ταβιάνι και των αντίστοιχων προβολών, όσο και λόγω των δωρεάν εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Ενώ και το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Απόδραση από την Αμοργό», προβάλλεται από σήμερα στο «Ολύμπιον».

Ads

«Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά» (Love at First Fight / Fighters / Les combattants) του Τόμας Κέιλι (Γαλλία – 2014)

image

Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Arnaud έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Madeleine, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα αλλά κι ένα πλήθος από ανησυχίες – προφητείες, για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, ενώ εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Διαφορετικοί χαρακτήρες, ο Arnaud δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, ενώ η  Madeleine, τσακώνεται, διεκδικεί και σπρώχνει συνεχώς τον εαυτό της, αλλά και τους γύρω της, στα άκρα. Μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, αλλά και επιβίωσης, μόλις έχει ξεκινήσει…

Ads

Ο Τόμας Κέιλι, μας παρουσιάζει το εντυπωσιακό σκηνοθετικό του ντεπούτο, που με οδηγό ένα όμορφο και πρωτότυπο σενάριο, παρουσιάζει μία μοναδική ιστορία ενηλικίωσης, μέσα από ένα διαφορετικό και αναζωογονητικό πρίσμα. Με αφετηρία τις δύο καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του – της Αντέλ Χενέλ και του Κέβιν Αζαΐς – και υπό τους ήχους ενός νεανικού μουσικού σκορ, το φιλμ αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη κινηματογραφική πρότασης της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, πέρσι τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών και συγκεκριμένα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, όπου και απέσπασε τα Βραβεία SACD, Art Cinema, Europa Cinemas Label, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο «Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά», τιμήθηκε και με πέντε Βραβεία Σεζάρ, στις κατηγορίες: Καλύτερου Σάουντρακ, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, αλλά και Καλύτερου Ανερχόμενου Ηθοποιού. Το φιλμ πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

«Μία Υπόσχεση» (A Promise / Une promesse) του Πατρίς Λεκόντ (Γαλλία, Βέλγιο – 2013)

image

Γερμανία, 1912. Ένας ταπεινής καταγωγής νεαρός άντρας (Ρίτσαρντ Μάντεν), βρίσκει δουλειά σ’ ένα εργοστάσιο χάλυβα. Ο ιδιοκτήτης Καρλ (Άλαν Ρίκμαν), εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του, προάγει τον νεαρό σε γραμματέα του. Καθώς η υγεία του Καρλ επιδεινώνεται και παραμένει εσώκλειστος στο σπίτι του, μεταφέρεται κι ο νεαρός μαζί, για να συνεχίσει εκεί τη δουλειά του. Έτσι γνωρίζει την κατά πολύ νεότερη σύζυγο του αφεντικού του (Ρεμπέκα Χολ), μια πανέμορφη και συνεσταλμένη γυναίκα. Όσο ο καιρός περνά, την ερωτεύεται σφόδρα, αλλά δεν τολμά να αποκαλύψει τα συναισθήματα του. Όταν ο Καρλ ανακοινώνει ότι θα τον στείλει να επιβλέψει τα ορυχεία του στο Μεξικό, η πληγωμένη αντίδραση της συζύγου του, θα αποκαλύψει ότι κι εκείνη έχει αισθήματα για τον νεαρό άντρα – δε μπορεί όμως να εκφραστεί παρουσία του άρρωστου συζύγου της. Του δίνει όμως μια υπόσχεση, πως όταν επιστρέψει σε δύο χρόνια, θα είναι δική του. Οχτώ χρόνια αργότερα, με εκατομμύρια νεκρούς και την Ευρώπη σε χαλάσματα, εκείνος επιστρέφει στην πατρίδα του και στη γυναίκα που ελπίζει ότι τον περιμένει ακόμα. Έχει αντέξει όμως ο έρωτας τους το βίαιο πέρασμα του χρόνου;

Ένα ερωτικό δράμα εποχής, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ, “Journey Into the Past”. Μία έντονα συναισθηματική ταινία, που αν και δεν καταφέρνει να αποδώσει με απόλυτη επιτυχία το κλασσικό βιβλίο στην μεγάλη οθόνη, ωστόσο δίνει τη βάση, για την ανάπτυξη τριών ολοκληρωμένων χαρακτήρων και μία προσεγμένη αναπαράσταση μιας άλλης εποχής. Πρωταγωνιστεί η Ρεμπέκα Χολ (Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα το 2008 για το φιλμ του Γούντι Άλεν: Vicky Cristina Barcelona), ο νεαρός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μάντεν (γνωστός κυρίως από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά: Game of Thrones), καθώς βέβαια και ο καταξιωμένος Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν (βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία: Rasputin – 1996). Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

«Vice: Η Πόλη της Βίας» (Vice) του Μπράιαν Μίλερ (Η.Π.Α. – 2015)

image

Ο Τζούλιαν Μάικλς (Μπρους Γουίλις), θεωρεί ότι έχει σχεδιάσει τον απόλυτο προορισμό: το «Vice», όπου τα πάντα είναι δυνατά και οι πελάτες μπορούν να εκπληρώσουν τις πιο τρελές φαντασιώσεις τους, με το κατάλληλο αντίτιμο. Οι τεχνητοί κάτοικοι δείχνουν και σκέφτονται σαν αληθινοί άνθρωποι. Όταν όμως μία από αυτούς (Άμπιρ Τσίλντερς) ανακαλύπτει την αλήθεια κι αποδρά, τα πράγματα περιπλέκονται. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα πυρά των απεσταλμένων του Τζούλιαν κι ενός αστυνομικού (Τόμας Τζέιν), ο οποίος έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του να κλείσει το «Vice» για πάντα και να θέσει ένα τέλος στον κύκλο της βίας…

Ο Μπράιαν Μίλερ επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Vice: Η Πόλη της Βίας». Ο σκηνοθέτης, μετά το «The Prince» του 2014, συνεργάζεται και πάλι με τον Μπρους Γουίλις, σε μία μέτρια περιπέτεια, που τοποθετεί την δράση στο μέλλον, προσφέροντας ψήγματα επιστημονικής φαντασίας στο σενάριο της. Το προβλέψιμο σενάριο επικεντρώνεται σ’ έναν κλειστοφοβικό και διεφθαρμένο κόσμο, όπου υπερισχύει το δίκιο του πιο δυνατού ή μάλλον του πιο πλούσιου. Πρωταγωνιστεί ο βετεράνος ηθοποιός Μπρους Γουίλις, μαζί με την Άμπιρ Τσίλντερς (Gangster Squad – 2013) και τον Τόμας Τζέιν, γνωστό μας κυρίως για την τηλεοπτική σειρά “Hung” (2009), για την οποία έχει αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (2010-12).