Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, «Εγώ κι ο Καμίνσκι» με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Μπρουλ. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, το «Ξανά από την Αρχή» του Ζαν Μαρκ Βαλέ, με τους Τζέικ Γκίλενχαλ, Κρις Κούπερ, Ναόμι Γουότς, ο «Επαναστάτης» του Γκάρι Ρος, με τον Μάθιου Μακόναχι, αλλά και η «Βασίλισσα της Γης» του Άλεξ Ρος Πέρι, με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Μος.

Ads

«Ξανά από την Αρχή» (Demolition – 2015) του Ζαν Μαρκ Βαλέ (Η.Π.Α.)

image

Ένας επιτυχημένος τραπεζικός επενδυτής, ο Davis (Τζέικ Γκίλενχαλ), προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο πεθερός του (Κρις Κούπερ) τον πιέζει να συνέλθει, αλλά ο Davis αντιστέκεται. Αντ΄ αυτού, εκτονώνεται μέσα από μια εξομολογητική και πολύ προσωπική αλληλογραφία που εγκαινιάζεται με μια επιστολή παραπόνων και απευθύνεται στην Karen (Ναόμι Γουότς), μια υπάλληλο εταιρείας αυτόματων μηχανών πώλησης. Οι δυο τους θα έρθουν πολύ κοντά και θα αναπτύξουν έναν στενό δεσμό που αποδεικνύεται από μηχανής θεός και για τους δύο. Με τη βοήθεια της Karen και του 14χρονου γιου της (Τζούντα Λιούις), ο Davis αρχίζει να συγκροτείται, αφού πρώτα κατεδαφίσει τη ζωή που είχε χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Ζαν Μαρκ Βαλέ (Dallas Buyers Club).

Ads

Παρά το καλό σύνολο των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν – Τζέικ Γκίλενχαλ, Κρις Κούπερ, Ναόμι Γουότς – το «Ξανά από την Αρχή» (Demolition – 2015) του Ζαν Μαρκ Βαλέ, είναι κατώτερο των υψηλών προσδοκιών, που είχε το ίδιο δημιουργήσει. Το άναρχο σενάριο, αλλά και οι χρονικές διακυμάνσεις στην εξέλιξη της ιστορίας, μπερδεύουν τον θεατή ενώ θα έπρεπε να προσφέρουν ρυθμό και ένταση. Παρ’ όλα αυτά ο Γκίλενχαλ είναι καλός και προσπαθεί να δώσει νόημα στο φιλμ, ενώ την παράσταση κερδίζει εύκολα, ο ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός Τζούντα Λιούις, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

«Ο Επαναστάτης» (Free State Of Jones – 2016) του Γκάρι Ρος (Η.Π.Α.)

image

Η αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ, ενός τολμηρού αγρότη από τον Νότο. Ο Νιουτ οργάνωσε μια εξέγερση με άλλους αγρότες και με την βοήθεια των σκλάβων κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε μέχρι το τέλος ενάντια στο κατεστημένο πολεμώντας για τις ιδέες του. Σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Όσκαρ, Γκάρι Ρος και πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάθιου Μακόναχι (Dallas Buyers Club), ο οποίος τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές του («Ένα Καλοκαίρι» / Mud – 2012) και που μας προσφέρει μία ακόμη πειστική ερμηνεία.

«Εγώ κι ο Καμίνσκι» (Ich und Kaminski – 2015) του Βόλφγκανγκ Μπέκερ (Βέλγιο, Γερμανία)

image

Ένας καλλιτεχνικός δημοσιογράφος και νέος με υπέρμετρη  αυτοπεποίθηση, ο Σεμπάστιαν Ζόλνερ (Ντάνιελ Μπρουλ), οργανώνει τον μεγάλο του θρίαμβο. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, για τον θρυλικό, αλλά σχεδόν ξεχασμένο ζωγράφο, Μανουέλ Καμίνσκι (Γέσπερ Κρίστενσεν). Ο Καμίνσκι ήταν κάποτε μαθητευόμενος του Ματίς, φίλος του Πικάσο και είχε γίνει διάσημος ως ο “τυφλός ζωγράφος”. Ο Ζόλνερ όντας αδίστακτος  και φιλόδοξος καριερίστας, ξεκινάει για τις Άλπεις όπου βρίσκεται το απομακρυσμένο καταφύγιο που έχει αποσυρθεί ο ηλικιωμένος ζωγράφος. Ο Σεμπάστιαν εισβάλει όχι μόνο στο σπίτι του Καμίνσκι αλλά και στη ζωή του, καθώς και στο παρελθόν του, παρασύροντας τον σ’ ένα ανεπίσημο ιλιγγιώδη και τρελό ταξίδι  στις παλιές του αγάπες, που καιρό τώρα δεν θεωρούνταν εν ζωή.  Κατά την διάρκεια του ταξιδίου, ο νεαρός δημοσιογράφος με πονηριά και θράσος προσπαθεί να αποσπάσει όλα τα μυστικά του Καμίνσκι. Ο Ζόλνερ ελπίζει ότι ο Καμίνσκι θα πεθάνει σύντομα ώστε να μπορέσει να εξαργυρώσει το άρθρο του. Παρ’ όλα αυτά ο Σεμπάστιαν ανακαλύπτει ότι δεν είναι ισότιμος του ηλικιωμένου ζωγράφου, είτε είναι τελικά τυφλός είτε όχι…

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον Βόλφγκανγκ Μπέκερ (δημιουργό του αγαπημένου «Goodbye Lenin»). Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα , που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Δώδεκα χρόνια μετά το αγαπημένο φιλμ «Goodbye Lenin», ο Βόλφγκανγκ Μπέκερ και ο Ντάνιελ Μπρουλ (ένας από τους καλύτερους Γερμανούς ηθοποιούς της γενιάς του), ξανασυναντιούνται κινηματογραφικά και το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο φιλμ, καθ’ όλα αναζωογονητικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε δεύτερους ρόλους συναντάμε τον Jan Decleir, την Geraldine Chaplin, την Jördis Triebel (Μία Ανάσα / Ein Atem / One Breath – 2015) και φυσικά τον σπουδαίο Ντενί Λαβάν (Η Δική μας Νύχτα / Mauvais Sang / The Night Is Young – 1968).

«Βασίλισσα της Γης» (Queen of Earth – 2015) του Άλεξ Ρος Πέρι (Η.Π.Α.)

image

Η Κάθριν (Ελίζαμπεθ Μος) περνά μια εξαιρετικά σκοτεινή φάση της ζωής της: πρόσφατα έχασε τον πατέρα της, έναν διάσημο καλλιτέχνη του οποίου τις υποθέσεις χειριζόταν προσωπικά, και αμέσως μετά ο φίλος της ο Τζέιμς την παράτησε. Αναζητώντας γιατρειά, η Κάθριν σπεύδει στο εξοχικό της καλύτερής της φίλης, Βιρτζίνια (Κάθριν Γουότερστον), δίπλα στη λίμνη, για να βρει την ηρεμία που τόσο χρειάζεται. Ωστόσο, όταν φτάνει εκεί, αποδεικνύεται πως της είναι αδύνατον να χαλαρώσει, καθώς πλημμυρίζεται από αναμνήσεις του καιρού που πέρασε εκεί με τον Τζέιμς τον προηγούμενο χρόνο. Κι ενώ η Κάθριν ανοίγεται στη Βιρτζίνια αποζητώντας μια βαθύτερη επαφή, η Βιρτζίνια ξεκινά να περνά ολοένα και περισσότερο καιρό με τον Ριτς, έναν ντόπιο με τον οποίο φλερτάρει, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση των δύο γυναικών και να βυθιστεί η Κάθριν σε μια δίνη ψευδαισθήσεων και τρέλας.

Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια αναζωογονητική, απόκοσμη ματιά στους βαθείς δεσμούς της φιλίας και τις τρομακτικές συνέπειες της φθοράς αυτών των δεσμών, αλλά και μια συναρπαστική εξερεύνηση μιας ιδιαίτερα πολύπλοκης σχέσης ανάμεσα σε δύο ενδιαφέρουσες γυναίκες. ​Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Μος, Πάτρικ Φούγκιτ, Κάθριν Γουότερστον, Κέιτ Λιν Σιλ, Κέντακερ Όντλι, Κιθ Πάλσον

Κυκλοφορούν επίσης:
«Εννιά Ζωές» (Nine Lives – 2016) του Μπάρι Σόνενφελντ (Γαλλία, Κίνα)

image

Ο Τομ Μπραντ είναι ένας υπερ-επιτυχημένος μεγιστάνας του επιχειρηματικού κόσμου, που όμως έχει απομακρυνθεί από την κόρη του, Ρεμπέκα και τη σύζυγό του, Λάρα. Καθ’ οδόν προς το πάρτι γενεθλίων της κόρης του, ο Τομ σταματά σ’ ένα μυστηριώδες pet shop για να της πάρει ένα δώρο της τελευταίας στιγμής, το οποίο τελικά είναι μια γάτα. Καθ’ οδόν προς το σπίτι, ο Τομ παθαίνει ένα ατύχημα και ξυπνά εγκλωβισμένος στο σώμα της γάτας. Ο ιδιοκτήτης του pet shop τού εξηγεί ότι πρέπει να συμφιλιωθεί με την οικογένειά του μέσα σε μία εβδομάδα, ειδάλλως θα παραμείνει γάτα για πάντα! Πρωταγωνιστούν: Ρόμπι Άμελ, Κέβιν Σπέισι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Κρίστοφερ Γουόκεν.

«Το Reunion» (10 Years – 2011) του Τζέιμι Λίντεν (Η.Π.Α.)

image

Ο Jake (Τσάνιν Τατούμ) φτάνει με την κοπέλα του, Jess (Τζένα Ντιούαν Τατούμ), ελπίζοντας να ξαναδεί την παλιά σχολική του αγάπη, Maria (Ροζάριο Ντώσον), η οποία θα έρθει και αυτή με τον σύζυγό της, Paul (Ρον Λίβινγκστον), συγχέοντας τα συναισθήματά του. Ο Reeves (Όσκαρ Άιζακ) είναι ένας ροκ σταρ που επιστρέφει μετά από καιρό στη γενέτειρά του, ψάχνοντας να βρει το παλιό του φλερτ Elise (Κέιτ Μάρα) στο πάρτι, για να γοητεύσει ένα κορίτσι που δεν μπορούσε να μιλήσει στο γυμνάσιο.

Ο Pals Marty (Τζάστιν Λόνγκ) και ο Α.J. (Μαξ Μινγκέλα) είναι ικανοποιημένοι με την επιτυχημένη ζωή τους στην μεγάλη πόλη και ελπίζουν να κερδίσουν επιτέλους τη καρδιά της βασίλισσας της τάξης, Anna (Λiν Κόλλινς), πριν τελειώσει αυτή η νύχτα. Ο Garrity (Μπράιαν Γκεράχτυ) θα αντιμετωπίσει τον παλιό του εαυτό, όταν ο φίλος του, Andre (Άντονυ Μακί) αποκαλύπτει στη φίλη του, Olivia (Όντρει Πλάζα) ότι κάποτε ήταν ένας επίδοξος ράπερ. Η Sam (Άρι Γκρέινορ) και ο Cully (Κρις Πρατ) είναι παντρεμένοι με παιδιά, περιμένοντας αυτό το πάρτι για να ξεσαλώσουν μετά από πολύ καιρό και ο Cully να ζητήσει συγνώμη σε αυτούς που τρομοκράτησε στο σχολείο. Μια κωμωδία για τη γλυκιά μελαγχολία των νεανικών μας χρόνων, τους ανεκπλήρωτους έρωτες, τις σχολικές μας αταξίες και τα αισθηματικά διλήμματα που δεν απαντήσαμε ποτέ.

«Το Μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς (Bridget Jones’s Baby – 2016) της Σάρον Μαγκουάιρ (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

Οι περιπέτειες της Βρετανίδας δημοσιογράφου Μπρίτζετ Τζόουνς, συνεχίζονται, καθώς μπαίνει αισίως στα 40 και το όνειρό της να γίνει μάνα επιτέλους πραγματοποιείται. Η Ρενέ Ζελβέγκερ και ο Κόλιν Φερθ επιστρέφουν στους ρόλους τους ως «Μπρίτζετ Τζόουνς» και «Μαρκ Ντάρσι» αντίστοιχα, κι ο νέος ανταγωνιστής του Μαρκ, είναι ο Τζακ, δηλαδή ο Πάτρικ Ντέμπσι, με τον οποίο η Μπρίτζετ, μετά το χωρισμό της από τον Μαρκ, ενθουσιάζεται και πιστεύει πως, ίσως, αυτός να είναι ο ιδανικός, για να διαπιστώσει γρήγορα πως έχει μείνει έγκυος και δεν ξέρει ποιος από τους δυο άντρες της ζωής της είναι ο πατέρας, καθώς έχει μεσολαβήσει και μια ερωτική συνεύρεση με τον Μαρκ…