Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

The Score (Open, 21.00)
Αστυνομική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2001

image

Ο Νικ Γουέλς, ένας πρώην επαγγελματίας κλέφτης, και αριστοτέχνης διαρρήκτης που ξέρει να ανοίγει κάθε είδος πόρτας, πείθεται από τον φίλο του και μέντορά του, Μαξ, να επιστρέψει στην ενεργό δράση για ένα τελευταίο κόλπο, που απαιτεί να καταπατήσει δύο από τις απαράβατες αρχές του, να δουλεύει μόνος του και ποτέ στην πόλη που ζει. Του προτείνει να κλέψει ένα χρυσό σκήπτρο από το τελωνείο του Μόντρεαλ με τη βοήθεια ενός νέου και χαρισματικού κλέφτη, του Τζακ Τέλλερ, ο οποίος δουλεύει εκεί παριστάνοντας τον διανοητικά καθυστερημένο. Θα καταφέρουν να ‘δέσουν’ ως ομάδα πριν τιναχτούν όλα στον αέρα;

Ads

Στην ταινία πρωταγωνιστούν τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί, τριών γενεών· τρεις λόγοι για να τη δούμε.

  • Σκηνοθεσία: Φρανκ Οζ
  • Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Έντουαρντ Νόρτον, Μάρλον Μπράντο

Στον κόσμο της Κοκό Σανέλ (ΕΡΤ 2, 22.00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2009.

image

Ένα μικρό κορίτσι, η Γκαμπριέλ Σανέλ, που, μαζί με την αδερφή του, το εγκαταλείπουν σ’ ένα ορφανοτροφείο της κεντρικής Γαλλίας και περιμένει μάταια κάθε Κυριακή τον πατέρα της να έρθει να τη δει… Μία τραγουδίστρια, η «Κοκό» των κακόφημων καμπαρέ, που τραγουδάει με την αδύναμη φωνή της για μεθυσμένους στρατιώτες…  Μία ταπεινή ράφτρα, που ράβει στριφώματα στο πίσω δωμάτιο ενός επαρχιακού ραφείου… Η καπελού της οδού Καμπόν το 1909… Η μοδίστρα της Ντοβίλ που εμπνεόταν από τις εργατικές στολές  για τα ρούχα της που φορέθηκαν στα μεγαλοστικά σαλόνια… Μία νεαρή κοπέλα, στην οποία ο προστάτης της, Ετιέν Μπαλσάν, προσφέρει έναν ασφαλή παράδεισο, ανάμεσα στους αργόσχολους πλούσιους… Μία ερωτευμένη γυναίκα, που ξέρει πως δεν θα γίνει ποτέ η γυναίκα κανενός και αρνείται να παντρευτεί ακόμη και τον Μπόι Σαπέλ, τον άντρα που την αγάπησε όσο κι εκείνη… Μία επαναστάτρια, που αντιδρά στις συμβάσεις της εποχής και ντύνεται με τα πουκάμισα των εραστών της. Η ιστορία της Κοκό Σανέλ (1883-1971), πριν γίνει σύμβολο κομψότητας και φινέτσας.

image

Η ταινία ξετυλίγει τη προσωπική διαδρομή από τα νεανικά χρόνια της πολυτάραχης ζωής της Γαλλίδας ιέρειας της κομψότητας, την επιμονή και το ταλέντο της που την κατέστησαν θρυλική σχεδιάστρια μόδας και ένα διαχρονικό σύμβολο επιτυχίας, ελευθερίας και στυλ.

Το «Coco avant Chanel», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, με πρωταγωνίστρια την Οντρέ Τοτού, βασίζεται στο βιβλίο «L’ Irrégulière ou mon Itinéraire Chanel» (Η Ατίθαση – Η Κοκό πριν τη Σανέλ) της Έντμοντ Σαρλ-Ρου και προηγήθηκε της ταινίας «Coco Chanel & Igor Stravinski» που τη θρυλική σχεδιάστρια υποδύεται η Άνα Μουγκλαλίς.
Απέσπασε 4 βραβεία και συνολικά 20 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων: υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών (Κατρίν Λετεριέ), τις υποψηφιότητες για Βραβείο Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και Καλύτερης Ηθοποιού Α΄ Ρόλου στα Σεζάρ 2010 και τιμήθηκε με το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερων Κοστουμιών.

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX

  • Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν
  • Σενάριο: Αν Φοντέν, Καμίλ Φοντέν, Κρίστοφερ Χάμπτον
  • Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
  • Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Τοτού, Αλεσάντρο Νίβολα, Μπενουά Πελβό, Μαρί Ζιλέν, Εμανουέλ Ντεβό

Ποίηση Δίχως Τέλος (ERTflix)
Βιογραφική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Χιλής 2016

image

Τη δεκαετία του ’40 και του ’50 στο Σαντιάγο της Χιλής εικοσάχρονος Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι αποφασίζει να γίνει ποιητής, ενάντια στη θέληση της οικογένειάς του και του αυταρχικού πατέρα του, μπαίνοντας στους κύκλους της καλλιτεχνικής αβάν γκαρντ της εποχής. Βυθισμένος σ’ έναν κόσμο ποιητικού πειραματισμού και απελευθέρωσης από κοινωνικούς περιορισμούς, θα ζήσει με τρέλα και πλήρη ελευθερία μαζί με ανθρώπους του πνεύματος, πολλά υποσχόμενους νεαρούς τότε συγγραφείς που στη συνέχεια έγιναν οι Μεγάλοι της μοντέρνας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ο, 92χρονος σήμερα, εμβληματικός δημιουργός Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πνευματική και καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση, αφηγείται τα νεανικά του χρόνια στη Χιλή, και μέσα από τον αυτοβιογραφικό του φακό δημιουργεί μία ωδή στην αναζήτηση για την ομορφιά και την εσωτερική αλήθεια.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix έως τις 15 Απριλίου

  • Σκηνοθεσία – σενάριο: Αλεχάντρο Χοδορόφσκι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κρίστοφερ Ντόιλ
  • Πρωταγωνιστούν: Άνταν Χοδορόφσκι, Πάμελα Φλόρες, Μπρόντις Χοδορόφσκι, Λεάντρο Τάουπ, Χούλια Αβεντάνο, Αλεχάντρο Χοδορόφσκι

Τατσούμι (Cinobo)
Βιογραφικό animation, παραγωγής Σιγκαπούρης 2011

image

Ένα πολυεπίπεδο φιλμ κινουμένων σχεδίων για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιοσιχίρο Τατσούμι (1935-2015), ενός από τους σημαντικότερους mangaka στον κόσμο που έγινε διάσημος για τον εναλλακτικό και πρωτοποριακό τρόπο σχεδιασμού των κόμικς του, το έργο του οποίου άρχισε να γίνεται προσιτό στους δυτικούς αναγνώστες μόλις από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Η ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2011, αποτελεί από τον Σιγκαπουριανό σκηνοθέτη Έρικ Σου έναν ύμνο στην τέχνη του θρυλικού σχεδιαστή manga που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών τον Μάρτιο του 2015.

Το «Τατσούμι» βασίζεται στις αφηγήσεις του Γιοσιχίρο Τατσούμι για τη ζωή του (με τη φωνή του ίδιου), σε ιστορίες που έφτιαξε ο δημιουργός ειδικά για τον σκηνοθέτη, καθώς και σε πέντε ιστορίες, «gekiga», από την αυτοβιογραφία του «Α Drifting Life», ένα manga 800 σελίδων που κυκλοφόρησε το 2009 και εξιστορεί τα νεαρά χρόνια του Τατσούμι, ο οποίος μεγάλωσε κουβαλώντας το συλλογικό τραύμα της συμμετοχής της χώρας του στις δυνάμεις του Άξονα, της ήττας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του αφοπλισμού και κυρίως της τραγωδίας της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Δείτε την ταινία και διαβάστε περισσότερα για αυτήν εδώ.

  • Σκηνοθεσία: Έρικ Κου