Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Η Θάλασσα Μέσα Μου (Cosmote TV, 18.40)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ισπανίας – Γαλλίας – Ιταλίας 2004

image
image

Η αληθινή ιστορία του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν Σαμπέδρο, ο οποίος ζούσε για 30 χρόνια κατάκοιτος λόγω ενός ατυχήματος και διεκδίκησε νομικά το δικαίωμα στην ευθανασία.
Η διάσημη δικηγόρος Χούλια τον στηρίζει στον αγώνα του, αντίθετα από τη Ρόζα, μία απλή χωριατοπούλα πεπεισμένη ότι αξίζει τον κόπο να ζεις, όποιο κι αν είναι το τίμημα.
Μόνο του παράθυρο στον κόσμο, αυτό του δωματίου όπου κείτεται κλινήρης και φαντάζεται τη θάλασσα όπου ταξίδευε από μικρός, που του έμαθε τον κόσμο, που του έδωσε ζωή και του την πήρε, όταν ένα φοβερό ατύχημα του επέτρεψε να ζει χωρίς να κινείται. Μοναδική του πια επιθυμία είναι να τερματίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του.

Ads

Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Αργυρό Λέοντα και Βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου και Διεθνούς Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

  • Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Αμεναμπάρ
  • Σενάριο: Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, Ματέο Γκιλ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χαβιέ Αγκιρεσαρόμπε
  • Μοντάζ: Αλεχάντρο Αμεναμπάρ
  • Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπελέν Ρουέδα, Λόλα Ντουένιας

Η Γυναίκα του Πέμπτου (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δράμα μυστηρίου, συμπαραγωγής Γαλλίας – Πολωνίας – Μ. Βρετανίας 2011

image
image

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς φτάνει στο Παρίσι αποφασισμένος να διεκδικήσει την αγάπη της κόρης του, Χλόη,  που ζει με τη μητέρα της. Τα πράγματα όμως στη γαλλική πρωτεύουσα δεν πηγαίνουν για εκείνον όπως θα ήθελε. Πέφτει θύμα ληστείας, αναγκάζεται να δουλέψει σαν νυχτοφύλακας για να κερδίσει τα προς το ζην ενώ μπλέκεται με την τοπική μαφία προσπαθώντας να ξανακερδίσει την παλιά καλή του ζωή. Τότε γνωρίζει τη Μάργκιτ, μια όμορφη και μυστηριώδη γυναίκα. Η έντονη και παθιασμένη σχέση τους πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα.

Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης, της οσκαρικής «Ίντα» (2013) και του «Ψυχρού Πολέμου» (2018) που πρωτογνωρίσαμε, οι περισσότεροι, με τη δεύτερη ταινία του, το «Τελευταίο καταφύγιο», όταν απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000, υπογράφει ένα ατμοσφαιρικό δράμα μυστηρίου το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Κένεντι (εκδόσεις Ωκεανίδα).

  • Σκηνοθεσία – σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ρίσαρντ Λεντσέφσκι
  • Μοντάζ: Ελσα Φερνάντεζ
  • Μουσική: Μαξ Ντε Βάρντενερ
  • Πρωταγωνιστούν: Ιθαν Χοκ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τζοάνα Κούλιγκ, Σαμίρ Γκεσμί, Ντελφίν Σουιγιό

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX

Η Συγκάλυψη (Open, 23.45)
Δραματική ταινία μυστηρίου, αμερικανικής παραγωγής 2014

image
image

Μια μυστηριώδης δραματική ιστορία εγκλήματος με την υπογραφή του Φλαμανδού Μίκαελ Ρόσκαμ, υποψήφιου για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με το αριστουργηματικό «Bullhead» το 2011, ο οποίος κάνει το αμερικανικό του ντεμπούτο με μία ταινία βασισμένη στο διήγημα «Animal Rescue» του συγγραφέα Ντένις Λιχέιν («Σκοτεινό Ποτάμι», «Gone Baby Gone»), αναγνωρισμένου στη μεγάλη οθόνη εκπροσώπου της σύγχρονης αμερικανικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο Μπομπ Σαγκινόφσκι, ένας μοναχικός άνδρας που δουλεύει στο μπαρ του ξαδέρφου του. Ένα βράδυ σώζει από τα σκουπίδια ένα αβοήθητο κουτάβι αλλά η γνωριμία του με την γειτόνισσά του και γκαρσόνα Νάντια στην οποία ανήκει, δεν θα του βγει σε καλό. Ακολουθώντας τις οδηγίες του καταπιεστικού ξαδέρφου του Μαρβ, ο  οποίος συνεργάζεται με την τοπική τσετσένικη μαφία και είναι ο ιδιοκτήτης του μπαρ που δουλεύει ο Μπομπ, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ασυνήθιστη ληστεία, προκαλώντας την προσοχή της αστυνομίας, η οποία ερευνά το παρελθόν της γειτονιάς του. Στη γειτονιά του, φίλοι, οικογένεια και εχθροί δουλεύουν όλοι μαζί και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε κόστος.

  • Σκηνοθεσία : Μίκαελ Ρόσκαμ
  • Σενάριο: Ντένις Λιχέιν
  • Φωτογραφία: Νικόλας Καρακατσάνης
  • Μοντάζ: Κρίστοφερ Τέλεφσεν
  • Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Ματίας Σένερτς, Νούμι Ραπάτσε

Ταζέκα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Μαρόκου 2018

image
image

Μεγαλώνοντας στην Ταζέκα, ένα μαροκινό χωριό, ο Ελίας έμαθε τα μυστικά της μαροκινής παραδοσιακής κουζίνας από τη γιαγιά του που τον μεγάλωσε. Χρόνια αργότερα, όταν θα συναντήσει έναν κορυφαίο σεφ του Παρισιού καθώς και μια νεαρή κοπέλα, τη Σέλμα, θα νιώσει ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει στη ζωή του. Η απόφαση δεν είναι άλλη από το ν’ αφήσει την πατρίδα του και να ζήσει στο Παρίσι, όπου όμως θα αντιμετωπίσει αδικία, δυσκολίες, εκμετάλλευση, καθώς θεωρείται παράνομος μετανάστης. Θα συναντήσει όμως και τη φιλία του Σουλεϊμάν, που θα τον βοηθήσει να ξαναθυμηθεί το πάθος του για τη μαγειρική.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζαν-Φιλίπ Γκοντ
  • Πρωταγωνιστούν: Μαντί Μπελέμ, Κιδάδ Έλμα, Όλιβερ Σιτρού, Αμπές Ζαχμανί, Αντάμα Ντιόπ