Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ο Λαβύρινθος του Πάνα (ΕΡΤ 2, 22.00)

Ταινία φαντασίας, συμπαραγωγής Ισπανίας –Μεξικού 2006.

Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου το 1944, η Οφηλία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, ταξιδεύει με τη μητέρα της στην ύπαιθρο της βόρειας Ισπανίας προκειμένου να ζήσουν με τον στρατιωτικό πατριό της, λοχαγό Βιδάλ, ο οποίος έχει ως αποστολή να «καθαρίσει» την περιοχή από όσους αντιστέκονται ακόμη στο φρανκικό καθεστώς και να εξαρθρώσει όσους τυχόν αντιστασιακούς κρύβονται στην κοινότητα που τους φιλοξενεί.
Έχοντας δημιουργήσει έναν φανταστικό, παραμυθένιο, κόσμο, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη μεταπολεμική πραγματικότητα. Έτσι, κρύβεται στον δικό της, άλλοτε τρομαχτικό και άλλοτε τρυφερό, μύθο καθώς ανακαλύπτει ένα μικρό λαβύρινθο με φύλακα έναν μυθικό Πάνα – για την ακρίβεια, ένα φαύνο (καλοκάγαθος θεός της ρωμαϊκής μυθολογίας που αντιστοιχεί στον Πάνα της ελληνικής μυθολογίας). Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι «El Laberinto del Fauno».

Ads

image

Η αριστουργηματική ταινία του σκηνοθέτη της «Μορφής του Νερού» (που θριάμβευσε στην 90ή απονομή της Ακαδημίας), είχε προταθεί για έξι Όσκαρ και απέσπασε τρία από αυτά, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας και Μακιγιάζ.

image

Σενάριο και σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Nτελ

Πρωταγωνιστούν: Σέρζι Λόπεζ, Μαριμπέλ Βερντού, Ιβάνα Μπακέρο, Νταγκ Τζόουνς

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTflix.

image

Ο Επαναστάτης (Alpha, 23.00)

Δραματική τιανία, αμερικανικής παραγωγής 2016

Η αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ , ενός τολμηρού αγρότη του Μισισιπή, ο οποίος στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο υπηρετούσε ως νοσοκόμος του στρατού των Νοτίων από όπου λιποτακτεί, απηυδισμένος από τις ωμότητες του εμφυλίου και των πλούσιων γαιοκτημόνων, και οργανώνει μαζί με άλλους αγρότες και με τη βοήθεια των σκλάβων στην κομητεία Τζόουνς του Μισισιπή έναν επαναστατικό στρατό που πολεμά υπέρ της Ένωσης, σε έναν αγώνα για το δίκαιο και την ισότητα – που δεν ήρθε ποτέ.  Ωστόσο, ο Νάιτ κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε μέχρι το τέλος ενάντια στο κατεστημένο πολεμώντας για τις ιδέες του.

image

Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος. Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Κέρι Ράσελ.

Ο Έκπτωτος (Cosmote TV, 23.40)

Πολιτικό θρίλερ, ισπανικής παραγωγής 2018

Ο Μανουέλ Λόπεθ Βιδάλ είναι ένας δημοφιλής πολιτικός και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Τα έχει όλα: μία καλή θέση στην κοινωνία, μία αγαπητή οικογένεια και πολλούς φίλους. Είναι όμως και ένας διεφθαρμένος πολιτικός που κάνει κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων εδώ και πολλά χρόνια. Όταν το κόμμα του θα του φορτώσει όλο το βάρος ενός σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύπτεται, και το οποίο τον απειλεί με πολιτικό αφανισμό, παλεύει για να σώσει την καριέρα του. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για να παραμείνει στην εξουσία;

image

Η ταινία απέσπασε επτά βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ και Β’ Ανδρικής Ερμηνείας, ενώ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σενάριο: Ιζαμπέλ Πένια, Ροντρίγκο Σορογκόγιεν. Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν. Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μόνικα Λόπεζ, Γιοσέπ Μαρία Που

Σινεμά και Μόδα (Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης)

Τρεις κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της διεθνούς μόδας, ο Κριστιάν Ντιόρ, η Βίβιαν Γουέστγουντ και ο Μαρτάν Μαρτζελά, πρωταγωνιστούν  στο νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη», που πραγματοποιείται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (online.filmfestival.gr) για τρεις μέρες από σήμερα, Δευτέρα, στις 10:00, έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 23.59.

Το αφιέρωμα,  το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του συλλόγου Παλαιών Μαθητών και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Nouvelle Amicale και κάθε ταινία θα προλογίζουν άνθρωποι που ασχολούνται με τη μόδα, περιλαμβάνει τα εξής τρία ντοκιμαντέρ :

Dior and I

Το ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής 2014, μας μεταφέρει στον κόσμο του παγκοσμίου φήμης γάλλου σχεδιαστή μόδας Κριστιάν Ντιόρ. Βρισκόμαστε στην προετοιμασία της νέας κολεξιόν την οποία ο νέος επικεφαλής του οίκου καλείται να υλοποιήσει μέσα σε οκτώ πυρετώδεις εβδομάδες. Αναμειγνύοντας την ετοιμασία του σόου με τους απόηχους από εικόνες του παρελθόντος, παρακολουθούμε την αγωνία του δημιουργού μαζί μ’ εκείνην όλου του προσωπικού.

image

Σκηνοθεσία – σενάριο: Φρεντερίκ Τσενγκ. Με τους: Christian Dior, Omar Berrada, Raf Simons. Την ταινία παρουσιάζει η σχεδιάστρια Αλκμήνη Τριγωνάκη.

Γουέστγουντ: Πανκ, Είδωλο, Ακτιβίστρια

Ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής 2018,για τις πολλές και ταραχώδεις ζωές της εκκεντρικής και πρωτοπόρου σχεδιάστριας Βίβιεν Γουέστγουντ, όπως τις αφηγείται για πρώτη φορά η ίδια. Παγκόσμιο σύμβολο του πανκ κινήματος των 70s. Εκκεντρική και πρωτοπόρος σχεδιάστρια μόδας που έδωσε στις παραμάνες και το καρό άλλη διάσταση. Σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και ακούραστη ακτιβίστρια.

image

Σκηνοθεσία: Λόρνα Τάκερ. Με τους: Pamela Anderson, Christina Hendricks, Kate Moss. Την ταινία παρουσιάζει ο σχεδιαστής Νίκος Δάλλας.

Μαρτάν Μαρτζελά – Με τα δικά του λόγια

Ο Μαρτάν Μαρτζελά είναι γνωστός και ως «Μπάνκσι της μόδας», ο οποίος καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές της εποχής μας παρότι δεν έχει αποκαλύψει ποτέ το πρόσωπό του δημοσίως. Το, γερμανοβελγικής συμπαραγωγής 2019, ντοκιμαντέρ (σ.σ. τη μουσική για την ταινία έγραψαν οι dEUS) διατηρεί την ανωνυμία του Βέλγου πρωτοποριακού δημιουργού ενώ, μέσα από μία καταβύθιση στις εμβληματικές συλλογές και στην κοσμοθεωρία του ανθρώπου που ξεκίνησε ως βοηθός του Γκοτιέ για να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη βιομηχανία, αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην κάμερα σκίτσα, σημειώσεις και προσωπικά του αντικείμενα και παραδίδει ένα στοχαστικό πορτρέτο για τη σχέση της αγοράς με τη δημιουργικότητα αλλά και των πιο απλών υλικών με τα πιο ευγενή συναισθήματα.

image

Σκηνοθεσία: Ράινερ Χόλτσεμερ.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η σύμβουλος μόδας Δήμητρα Νάνου.

Cinema Made in Italy / Athens (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Σημειώστε επίσης ότι το 1ου Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου Cinema Made in Italy / Athens, το οποίο άνοιξε αυλαία την Παρασκευή, συνεχίζεται έως και την επόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζοντας δεκαέξι ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης από την πρόσφατη ιταλική κινηματογραφική παραγωγή στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

image

Διαβάστε για τις 16 ταινίες που περιλαμβάνει το online πρόγραμμά του ΕΔΩ.